Tilanne päällä

10.5.2023 klo 10.56, kirjoittaja
Kategoriat: Halot , Havaintokertomus , Kuvausvinkit

Oli kulunut jonkin aikaa ilman kuvattavia ilmiöitä ja halohuhtikuu oli ollut omalla osaltani köyhä, joten kuun lopulla auringolla näkynyt kirkas halo sai aikaan sen, että meni senssit kertaheitolla ihan sekaisin. Kerrankin taivaalla oli jotain tallennettavaa, tarinoitavaa ja raportoitavaa! 

22°rengas ja kirkas ylläsivuava kotipihalla. Kuva: Oneplus Pro 10

Saavuimme aviomieheni Rikun kanssa kotiin asioilta, ja huomasimme kotipihalla autosta ulos tultuamme, että auringolle on kehittymässä oikein mallikelpoinen ja kirkas rengas eli 22° halo. Mesetin hälyä eteenpäin ystävälle  Rauman suuntaan ja otin jo syntyneestä ilmiöstä pari kuvaa. Samassa alkoi näkymään myös juuttaan kirkasta ylläsivuavaa kaarta. Siinä kohtaa piti jo lähteä hakemaan järkkäriä. Riku lähti valmistamaan ruokaa, minä suunnistin keittiön lävitse kamerarepulle joka oli talon toisessa päässä työhuoneessa.

Hain järkkärin ja syöksyin ruokaa valmistavan puolison ohitse keittiön läpi takaisin eteiseen. Hihkaisin mennessäni, että arskalla on nyt ainakin 22°rengas ja mielettömän kirkas ylläsivuava, menen käymään taltioimassa ne. Päästyäni eteiseen huomasin, ettei kameraan mene virrat päälle. Niin tietenkin, akku olikin laturissa, niinpä palasin hakemaan sitä. Päästäkseni kameralaukulle takaisin hulmahdin jälleen keittiön läpi, jossa Rikun kulmakarvat kohosivat ja hän kysyi ”unohtuiko jotain” johon vastasin vauhdissa  ”akku jäi”. Hain akun laturista, palasin keittiön läpi takaisin eteiseen ja kytkin kameraan virrat päälle vain huomatakseni, että muistikortti on sijoitettuna jossain työhuoneen suunnalla. Voi turkale sentään, nyt ei ihan suju kuten Stromssössä.

Jälleen hulmahdin kokkaavan puolisoni ohi kameralaukulle. Nyt jo kilvan hyppivät kulmakarvat seurasivat kysyvästi menoani ja hihkaisin vauhdissa ”no nyt kamerasta puuttui muistikortti..” ja jatkoin matkaani sisätiloihin enkä voinut välttyä kuulemasta pientä hymähtelyä keittiön suunnilta. Hymyilytti kyllä jo itseäkin…Ja minne ihmeeseen muistikortti oli joutunut? Ryntäsin työhuoneeseen.

Muistikortti oli just siellä minne olin sen jättänyt eli työpöydällä läppärin päällä. Työnsin kortin kameraan ja juoksin jälleen keittiöön, jossa pysähdyin ja kytkin laitteeseen virrat,- joka puolestaan ei puhunut mitään. ”Mitä ihmettä, kuoliko mun kamera”- mietelmin panikoin keittiössä hetken, kunnes huomasin, että muistikortin läppä on jäänyt raolleen, jolloin rungossa ei kulje virta. Puolison kulmakarvat olivat tässä vaiheessa hyvin, hyvin kohollaan. 

Tilanteen koomisuus ja yleinen sähläys alkoi naurattamaan. Naurulla on tapana tarttua, joten hetkessä kaksi ihmistä hirnui kippurassa. Koko ajan takaraivossa takoo ajatus, että halonäytelmät ovat yleensä aika pikaisia, kipitäs pikkurouva nyt ulos siitä taltioimaan niitä…Lopulta keräsin itseni ja pääsin pihalle. Hymähtelin itsekseni vielä ulos päästyäni asiaa, tämänkertainen oli jo ihan eeppistä sähläystä…Ei näin lapset, ei näin. Älkää säilyttäkö kameran osia erillään, koska helpolla ne on ilmiön eli tilanteen syntyessä sitten poimittava sieltä, täältä ja tuoltakin ja salamannopeasti tilanteessa syntyy uusi tilanne 😀 

Halo ei ollut onneksi haalistunut siinä sählätessä, joten en menettänyt mitään. Loppujen lopuksi auringolle kehkeytyi oikein kelvollinen 22°rengas ylläsivuavineen sekä muine hilppeineen ja sain taltioitua ne kännykällä sekä järkkärillä. Kävellen sai hieman vaihdeltua etualaa ja puusto sopi hyvin auringonpeittäjiksi, lopun hoitivat aurinkolasit,- joita piti kyllä väliin nostella pois silmiltä, kännykän näyttö ja aurinkolasit eivät ihan toimi yhdessä. Muistakaa varoa silmiänne sekä kameran kennoa auringon haloja kuvatessa! 

Viimein järjestelmäkamera hyppysissä. Canon EOS 6D & Irix Blackstone 15mm

Hienosti pelitti rinnakkain Canon 6D / Irix Blackstone 15mm ja Oneplus Pro 10 kännykkä. Kirjasin blogin kuviin, mikä on milläkin kuvattu. Nykyteknologia on kova juttu, mutta olen huomannut tekoälyn myös luovan olemattomia haloja, etenkin Kuusta kuvattuihin halokuviin tuppaa ilmaantumaan ylimääräinen 9° rengas.

Oli kyllä nätti ja haloisa iltapäivä 🙂 Tero Taivaanvahdin ylläpidosta löysi kuvista myös horisonttirenkaan sekä sivuauringon, kiitokset ilmiötunnistuksen avusta. Havis ilmiöstä täällä. Halo ei näkynyt kirkkaana kuin vajaan tunnin, jonka jälkeen taivaalla viipyili ainakin pari tuntia hento ylläsivuava. 

-Pike 

Halopäivän tuotantoa:

Ylläsivuava kaari oli kirkas. Kuva: Oneplus Pro 10
Kuva: Oneplus Pro 10
Kuva: Canon EOS 6D & Irix Blackstone 15mm
Canon EOS 6D & Irix Blackstone 15mm
Oneplus Pro 10

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *