Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas nyt

Podcast: Tähtitaivas nyt – Maaliskuu 2024

Millainen on taivasvuosi 2024? Valon määrä alkaa lisääntyä tammikuussa. Jupiter on edelleen iltataivaan kirkkain piste. Professori emeritus Markku Poutasta jututtaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström, ja jakson on äänikäsitellyt Tomi Taskinen (audiotohtori.fi).
Lue lisää »

Pimeät havaintopaikat

Taivaanvahdin kartalle kerätään Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja. Katso lähiseutusi pimeät paikat tai lisää kartalle omat paikkavinkkisi. Kartalle kerätään vain julkisia paikkoja jonne on vapaa pääsy.
Lue lisää »

Huhtikuu: Tähtitaivas

Huhtikuussa pimeät yöt käyvät vähiin ja Pohjois-Suomessa ne loppuvat kokonaan. Useat anivarhaisella aamutaivaalla loistavat tähdistöt ovat monille outoja, sillä ne eivät näy kovin hyvin muina vuodenaikoina.
Lue lisää »

Maaliskuu: Aurinko ja Kuu

Kevätpäiväntasaus on 20.3. Kesäaikaan siirrytään 31.3. Kapea kuunsirppi on 11.3. tunti auringonlaskun jälkeen lännen suunnalla.
Lue lisää »

Maaliskuu: Planeetat

Planeetoista Merkurius näkyy hyvin kuun lopulla, Jupiter ja Uranus ovat iltataivaalla, mutta painuvat vähitellen yhä alemmas.
Lue lisää »

Maaliskuu: Tähtitaivas

Maaliskuun aikana päivä päihittää pituudessa yön, mutta tähtitaivaan katselulle on vielä hyvin aikaa. Kevään lähestyessä pilvettömät yöt eivät ole enää niin kylmiä kuin talvemmalla. Taivaan tummumista ei myöskään tarvitse odotella vielä kohtuuttoman myöhään, vaikka tunnin hyppäys kesäaikaan siirryttäessä vaikeuttaakin tilannetta.
Lue lisää »

Maaliskuu: Ilmakehän ilmiöt

Maaliskuulle tyypillisiä ilmakehän ilmiöitä ovat eläinratavalo, helmiäispilvet, haloilmiöt ja revontulet. Näyttäviä revontulia saatetaan nähdä myös maan eteläosissa, sillä Auringon magneettinen aktiivisyys on nyt korkealla. Lisäksi revontulia nähdään tilastollisesti eniten tasauspäivien liepeillä.
Lue lisää »

24.3. Merkurius iltataivaalla

Sisin planeetta on suurimmassa itäisessä elongaatiossa. Planeetta on hyvin näkyvissä läntisellä tai-vaalla: 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen se on vielä 10 asteen korkeudella.
Lue lisää »

Avaruusasema iltataivaalla loppukuussa

Kansainvälinen ISS-avaruusasema käväisee iltataivaalla lähes joka ilta 27.3. asti Etelä- ja Keski-Suomessa. Jos taivas on selkeä, kannattaa etsiä eteläisen horisontin poikki vaeltavaa avaruusasemaa iltataivaalta. Se näkyy helposti paljain silminkin kuin etäistä lentokonetta muistuttavana valopisteenä. Tarkemmat kellonajat löytyvät Heavens-Above-sivustolta.
Lue lisää »