Värisuora

17.5.2023 klo 16.51, kirjoittaja
Kategoriat: Havaintokertomus , Kuu , Kuvausvinkit , Linnunrata , Maisematähtikuvaus , Planeetat , Revontulet , Syvä taivas , Yleinen

Huhtikuun lopulla repomittarien näyttäessa kohtuu kivoja lukemia päätin suunnistaa ”Tähdenlennon tilalle” Kaariaisiin,- autiotilan tanhuvilla sijaitseva pieni lampi kävisi hienosti vesiheijastuskuviin. En kyllä tiennyt yhtään lähtiessäni, mikä määrä tapahtumia ja eläimiä mahtui muutaman tunnin kuvausreissuun eli luontoäidillä oli havaitsijaa odottamassa kuvainnollisesti täyskäden lisäksi värisuora.

Ajomatkalla näin uskomattoman kauniin ja ohuen Kuun sirpin länsitaivaalla. Vain 3% sirppi näkyi sen verran hyvin, että kuvauspaikkaan päästyäni nappasin kännykällä siitä kuvan talteen. Ilmassa oli niin rutkasti pölyä, etten alkanut vaihtamaan zoomillista linssiä maastossa kameraan, vaan tyydyin Oneplus Pro 10 tuottamaan vakuuttavaan jälkeen. On nuo kännykät kehittyneet! Vasta myöhemmin heräsin siihen tosiseikkaan, että tuli samalla tehtyä melkein oma henkilökohtainen ”sirppi-ennätys”, eli josko ennen reissua jo myhäilytti, niin nyt syntyi tilaisuus viikkokausien kestohymylle. (Kunnes sitten eilen facebook sopivasti muistutteli eräästä takavuosien tapahtumasta Espanjassa, olin onnistuneesti kuvannut reissulla 2,8% Kuun sirpin -olin autuaasti jo unohtanut koko havainnon, enkä olisi muistanut koko hommaa, ellei Isoveli olisi siitä muistuttanut. Kotimaassa bongatuista sirpeistä tämä oli ehdottomasti kaikkien aikojen kapeimpia).

Tämäniltaisesta komeasta illasta jäi käteen sirppikuvien lisäksi loistavat ellei jopa todella näyttävät reposheijastus-kuvat. Enkä ihan villeimmissä iltapäiväunissakaan ajatellut lammen rokkaavan näin hyvin kuvissa. Parkkeerattuani auton metsäpolulle otin kamerarepun selkääni ja suunnistin lammelle ilman otsavaloa. Yllättävän hyvin näki kulkea, pimeä ei ollut vielä saanut jalansijaa keväisessä yössä. Kuun sirppi ja Venus iltataivaalla täydensivät toisiaan ja lammen tyyni pinta odotteli repolaisia. Saavuin lammen rannalle ja juuri, kun sain jalustan pystyyn jokin sukelsi penkalta alas veteen vierestäni. Veteen piirtyi vanaa, jokin siellä ui, mutta hämärässä ei saanut kohteesta mitään selvää. Mietiskelin uimaria, elääköhän lammella saukko vai onko paikalla oma lampihirviö? 

Tunnin verran odottelin repolaisia reipastuviksi ja mikäs siinä oli seistessä hiljaisuudessa. Tai siis toistaiseksi hiljaisuudessa. Hiukan myöhemmin kävi sellainen erikoinen juttu, että reposten lopulta riehaantuessa pääsi pieni ulvaisu,- siis itseltä. Ei kulunut montaakaan sekuntia, kun erämaan puolelta pimeydestä kuului vastaus. Tässä kohtaa ensimmäinen ajatus oli: ”tuo noi, auton sijainti on nyt tilanteeseen nähden ihan liian kaukana”. Toisaalta aito suden vastaus riemastutti ja jälkikäteen täytyy sanoa, että tilanteessa tuli koettua varsinainen tunnemylläkkä, sekametelisoppa jossa oli sekaisin kunnioitusta, ihailua sekä hieman kauhua joiden jälkeen muotoutui rationaalinen ajatus: voiko tälläistä tapahtua oikeasti? Tiedän vastauksen. Voi. Ja tulee vielä tapahtumaan,-lukemattomia kertoja. Kaikki karvat pystyssä kuuntelin tuota uskomattoman kaunista ulvontaa kuulaassa kevätyössä sumun luodessa pyörteitään lammen yläpuolelle.

Revot syttyivät kunnolla viimeinkin ja lopulta lammen pinta täyttyi kuvajaisista reposten tanssiessa hitaasti taivaankannella, säteiden kurkottaessa paikoin keskitaivaalle. Pimeys ympärilläni tuntui tiivistyvän ja olevan täynnä elämää. Kuulin kaiken, mutta en nähnyt just mitään- ehkä parempi niin. Samassa hahmotin takaani hyvin keveää sorkkien kopinaa ja ilmeisesti laumallinen kauriita kipaisi pimeydessä ohitseni pellolle. Seuraavaksi jotain suurta lentää paikan yli ja siipien humina täyttää revontulirikkaan yön. Luonto ja eläimet olivat tänä iltana väkevästi läsnä.

Kauden viimeisiä repolaisia vietiin metsälammen yläpuolella yöllä 21.-22.4.2023

Lammesta nousi usvakiehkuroita ilman ympärillä jäähtyessä ja lämpötilan pudotessa hitaasti, mutta varmasti jälleen nollan tietämille revontulien jatkaessa tanssiaan. Ihailin kunnioituksesta mykkänä korkeita sinertäviä, alaosistaan punaisia pilareita joita nousi metsän yläpuolelle heijastuen lammen tyyneen pintaan. Revontulivyön liikkuessa siitä erottui punaisia säteitä, jotka kiipeilivät korkealle lännen puolelle näyttäviksi pilareiksi, joten tarkkailin syrjäsilmällä mahdollista SAR-kaarta. Kosteutta nousi edelleen vedestä joten otin kuvausrepusta lämpöpussin jonka viritin pienoismallien kokoamiseen tarkoitetun teipin avustamana objektiiville, nyt kosteus ei saisi tiivistyä linssin pintaan ja pilata kuvia.

Ilta jatkui verkalleen, kamera ikuisti jokaisella napsauksella uuden ruudun tanssivista revontulista ja näkemäni tallentui kameran muistikortille muidenkin ihmeteltäväksi. Mikäs siinä oli seistessä, reposettiä pukkasi taivaalta mukavasti ja yö ympärilläni oli herännyt ääniin, sammakot olivat myös kuuluvasti messissä ja kurnuttivat hypnoottisesti taustalla. Takanani pellolla oli jatkuvasti eläinliikennettä ja hermot olivat hieman koetuksella etenkin suden ulvonnan kuulemisen jälkeen, mutta jotenkin ihmeellisesti jaksoin keskittyä taltioimaan viimeisiä, näyttäviä revontulia enkä kipittänyt autolle (vaikka kävi kyllä mielessä, mutta repertuaariin ei kuulu luovuttaminen missään olosuhteissa. Ja nyt mietinkin, tulikohan tämä väittämä kirjoitettua kuitenkin liian mahtipontisesti?) 🙂
Lopulta taivaalle jäivät sykkivät revontulet, joten pakkasin kameran laukkuun ja ajoin tyytyväisenä kotiin repojen jatkaessa liikehdintäänsä matalalla pohjoisessa.  

Saavuin kotiin vasta aamulla kolmelta, kun horisontti jo valostui nousevasta auringosta. Kun astuin kotipihalla ulos autosta, näin sykkivät protonirevontulet, jotka jaksoivat hillua matalalla pohjoisen horisontissa ja nämä revot antoivat periksi vasta auringon noustua. Tämäniltainen oli uskomattoman komea reissu ja pieni univelka ei haittaa yhtään, kun katsoin illan aikana syntynyttä materiaalia. SAR-kaarta ei lopulta näkynyt, mutta se ei haitannut, koska linnunrata korvasi kaiken näkyessään mielettömän hyvin vaikka ilmassa oli kosteutta. Tämän iltaiset maagisen lammen revontulet jäivät omalta osaltani kauden toiseksi viimeiseksi näytelmäksi ja hyvästelin mielessäni Lady Auroran hetkeksi. Nyt on suunta on kohti valaisevia yöpilviä, siitepölykehää, ukkosia (ne on tosin startattu jo maaliskuussa ja toukokuussa jytkäsi toisen kerran eli jatkoa odotellessa), haloja (joita on alkanut näkymään useammin ja useammin eli tästä tulikin halotoukokuu) sekä kesäkuista komeaa ja matalalla lilluvaa Kuuta eli odotettavissa on kesäinen runsaudensarvi ilmiöiden suhteen, toivottavasti ainakin.

Kesä, täältä tullaan!

-Pike

Kuvia illan värisuorasta sekä Kuun sirpistä

Linnunrata näkyi hienosti kosteudesta huolimatta
Tuulihaukan pönttö, nouseva sumu ja punaista väriä taivaalla. Maalaisidylli parhaimmillaan.
Kuvajainen
Sirppi talteen vaikka väkisin, kännykällä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *