Tähdenlennon tiluksilla

27.4.2023 klo 10.50, kirjoittaja
Kategoriat: Kuu , Linnunrata , Maisemaplaneettakuvaus , Maisematähtikuvaus , Tähdenlennot , Yleinen

Yhteinen ystävämme saapui kylään ja suunnitelmissa oli lähteä katsomaan Lyridien tulipalloja sekä päättää Linnunradan kuvauskausi porukalla eli Lyridi-Linnunratailuun osallistuisi aviomieheni Riku, allekirjoittanut ja Ulvilan vahvistus Juha. Mietimme grillimakkaraa mutustaessa sopivaa havispaikkaa ja päädyttiin yksissä tuumin erääseen tilaan, jonne sain juuri uunituoreet kuvausluvat. Jo pelkkä miljöö itsessään kutkutteli yökuvausta ajatellen. Ja täytyyhän alueella käydä harjoittelemassa ennen valaisevien yöpilvien näytelmiä.

Ajaessa tajunnanräjäyttävä 9% Kuun sirppi ja Venus tekivät iltataivaalla syvän vaikutuksen. Kun kaarsimme kuusien reunustamalta pihatieltä autiotilan pihalle, kuului kolmesta suusta ensin hetki pelkkää pihinää ja sitten ”wau” seurasi stereona. Näes jo piha-alue auton ajovaloissa oli kuin vanhasta Suomifilmistä ja on ollut aikoinaan todella upea. Nyt korroosio poikineen oli nakertanut taloa ja luonto oli rehevöityessään vallannut pihapiirin itselleen takaisin. Jotenkin tuli mieleen vanha lännenkylä ja pelloille vievä tie oli ikäänkuin pääkatu. Paikka oli rakennettu ajan trendin mukaisesti umpipihaksi. Seuraava silmänruoka oli etupihalla lojuvat kookkaat herra-ties-minkä härvelin kärrynpyörät, joista toisesta oli hävinnyt koko ulkokehä. Miten niin vähän western-meininkiä?

Lisää ”wau” huudahduksia seurasi, kun purkauduimme ulos autosta. Unohtumattoman näyn tarjosi edessämme sijaitseva vanha ulkorakennus, jonka piippu oli enää luuranko ja rakennuksen ohi pellolle pimeyteen sukeltava tie päättyi suoraan Kuunsirppiin ja Venukseen. Tietä mukaili ajan henkeen istutettu korkea kuusiaita, joka suojasi päärakennusta pahimmilta puhureilta. Ei yhtään kannata ihmetellä, miksi kolme ihmistä ähisi innoissaan tulevista kuvista. Maisemahan huokui kuviin tallentamista. Ja se maatamo mikä Kuulla näkyi oli kauneimpia ja selkeimpiä näkemiäni! Potkin itseäni hetken henkisesti nilkkaan, lintuobjektiivi oli onnellisesti kotona, koska kevensin repusta kuormaa viime yönä…Noh, näitä sattuu. Onneksi Juha paikkasi tilanteen ja saimme Taivaanvahdin ryhmähavikseen komean kuvan Kuusta sekä maatamosta.

9% Kuun sirppi, Venus ja kuvauksellinen ulkorakennus

Yön äänimaailmasta tunnistimme mm. ilveksen, ketun, peuran, huuhkajan ja pari koiraa. Peura kävi hieman öyhöttämässä peurain tapaan, mutta rauhoittui todetakseen meidän kolme aika vaarattomiksi. Ilveksillä myös saattoi olla hieman reviiristä neukkarit kesken, kauempaa raikasi kissatappelu-ääniä. Huuhkajan baritoni hallitsi äänimaailmaa läheisestä puusta ja se saattoi myös lentää yhdessä vaiheessa ylitsemme. Juha sanoi kuulleensa ”erittäin isot siivet” ja jokin oli humahtanut pään yläpuolelta.

Keskellä pihaa sijaitseva vanha kärrynpyörien luuranko veti magneetin lailla puoleensa. Joskus nekin olivat liikkuneet työn touhussa tilalla, mutta nyt aika oli ajanut niiden ohitse ja jäljellä oli vain muisto aikaisemmasta elämästä. Kaunista ja samalla jotenkin äärettömän surullista. Ajattelin hyödyntää näkymää ehdottomasti illan kuvissa.

Ja sitten tapahtui iloinen yllätys- tulipalloja alkoi näkyä ennen puoltayötä ja nyt täytyy sanoa, että niitä näkyi ylivoimaisesti eniten mitä aiempina vuosina! Sanoin leikkisästi miehille, että tämän illan Lyridin jääminen kuviin vaatisi silti ihan hirveää hillopullaa eli suomeksi hirveää tuuria. Olin sommittelemassa kärrynpyörää kuviin, kun taivaalla vilkahti-tasanvarma Lyridi. Mahtuiko se kuvaan? Odotimme ruudun valmistumista jännittyneenä ihmiskasana ja siinä se lepäsi kennolla- illan eka kuvallinen koppi Lyridistä! Seurasi hihkumista ja koplamme heitti nasevat yläfemmat! Melkein heti perään vaihdettuani paikkaa ropsahti taivaalta taas ja voi onnea-kiinni jäi. Illan toinen Lyridi! 

Odotimme ruudun valmistumista jännittyneenä ihmiskasana ja siinä se lepäsi kennolla- illan eka kuvallinen koppi Lyridistä!

Toki havainto sää oli melkein kahteen saakka selkeä ja olimme kolmen ihmisen voimin liikenteessä, mutta kohtalainen määrä Lyridejä jäi haaviin, koska illan loppuun laskettu saldo oli 12 Lyridiä joista peräti kaksi päätyi kuviin! Hyvä meidän joukkue!

Ja mitä tuli toveri Linnunrataan, – se näytti hipovan autiotalon kattoa ja näkyi aivan poskettoman yksityiskohtaisesti, parhaiten mitä koko keväänä! Jopa sellaisia kohtia Linnunradasta näkyi, joita ei yleensä pääse näkemään, koska valosaaste hävittää ilmiötä tai ilman läpinäkyvyys ei riitä parempaan tarkasteluun. Voi varjele, mutta on se hieno ja majesteetillinen näky vaakatasossa yötaivaalla. Että varmaan lukijat ymmärtävät, miten kova havaintoähky tästä kaikesta tuli.

Miesten turistessa niitä näitä kävelin pidemmälle pellolle ottamaan koppia Linnunradan hunnusta, joka alkoi nousemaan idästä ja ihan pian näkisimme koko sen komeuden. Ja ei kyllä pettänyt näkymä tälläkään kertaa, pimeys alueella on niin kovaa luokkaa, että saimme nähdä yhden kaikkien aikojen näyttävimmistä Linnunradasta koskaan! Ja eipä menty tätäkään Linnunrataa ilman matalalla olevia reposia. Tietenkään 😀 Sinne ne kuviin änkesivät ”pahukset”.

Mahtavia muutenkin nämä yhteisretket, Lyridit pitää ottaa tavaksi mennä vastedeskin porukalla, koska tunnelma oli ihan mieletön ja tulipalloista tullut iloinen mieli oli mukava jakaa paikanpäällä samanhenkisten kanssa.

-Pike

Illan saldoa:

Hillopulla-tuuri jatkui, iIlan toinen lyridi, matalalla revontuliharso sekä autiotilan ulkorakennuksia.
Venus, Kuun sirppi maatamoineen ja ulkorakennus
Pöyristyttävän upeasti näkyvä Linnunrata n.klo 02.00
23.44. hentoakin hennommat, normaalit etelän revontulet.
Vanha ulkorakennus, jonka piippu oli enää luuranko ja rakennuksen ohi pellolle vievä tie päättyi suoraan Kuunsirppiin ja Venukseen.
Linnunrata alkaa erottumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *