Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Tammikuu 2023

Tähtitaivas

Tammikuussa pimeää aikaa on niin paljon, että tähtitaivaan asento on alkuillasta aivan toinen kuin aamun alkaessa sarastaa. Selkeällä säällä saattaa kuitenkin haitata kipakka pakkanen.

Tähtien ilmestyessä näkyviin klo 17 jälkeen Otava on suoraan pohjoisessa ja korkealla eteläisellä taivaalla on Pegasuksen neliö. Kesäkolmio on lännessä ja Orion on nousemassa idästä. Linnunrata kulkee lähes suoraan idästä länteen, mutta keskellä taivasta, suoraan zeniitissä olevan Kassiopeian ja Ajomiehen välimaastossa, ovat sen himmeimmät alueet. Andromedan galaksi on hyvin korkealla, joten pimeällä paikalla kannattaa tarkistaa sen näkyminen paljain silmin.

Iltayöstä klo 23 aikoihin tähtitaivas on kiertynyt klassiseen talviasentoonsa. Orion on suoraan etelässä, ja sen lähettyvillä on useita muitakin kirkastähtisiä kuvioita. Orionista itään on Sirius, joka on niin matalalla, että ilmakehän aiheuttama tuikkiminen saa toisinaan valkoisen tähden vilkkumaan myös sinistä ja punaista väriä. Otava on itäisellä taivaalla kohoamassa yhä korkeammalle, ja sen perässä tulee Karhunvartija kirkkaine Arcturus-tähtineen. Alkuillasta etelän suunnalla komeillut Pegasus on puolestaan painumassa länteen.

Aamulla ehtii vielä katsastaa tähtitaivaan asennon, joka on tyystin erilainen kuin alkuillasta. Samalla mallilla taivaankansi on puoliltaöin loppukeväästä, kun lähestyvä kesä alkaa jo sammuttaa himmeämpiä tähtiä. Talviselle taivaalle tyypilliset tähdistöt ovat suurelta osin jo laskeneet ja Kesäkolmio on noussut kokonaisuudessaan itätaivaalle. Otava on melkein taivaanlaella ja Arcturus on korkeimmillaan etelän suunnalla. Otavan paikan pohjoisen suunnalla on ottanut Kassiopeia ja sen selväpiirteinen w-kuvio, joka on nyt ”oikeinpäin”.

Kuukauden kohde: Kaasua ja tähtiä

Himmeässä Yksisarvisen tähdistössä on suosittu kuvauskohde: Rosette-sumu. Nimensä se on saanut koristeruusuketta muistuttavasta muodostaan. Tosin sitä sanotaan – niin ikään ulkomuotonsa vuoksi – myös Kallosumuksi.

Rosette-sumu on noin 130 valovuoden läpimittainen tähtienvälinen kaasupilvi, jonka vety hohtaa punaista valoa. Näennäiseltä halkaisijaltaan se on yli kaksi kertaa Kuuta suurempi, mutta laajana kohteena sumun pintakirkkaus on vähäinen. Siksi sitä on vaikea erottaa, ellei havaintopaikka ole pilkkopimeä ja keli kirkas. Sumun keskellä on kaasupilvestä syntynyt tähtijoukko NGC 2244, joka sen sijaan näkyy helposti kiikarilla, hyvissä olosuhteissa jopa paljain silmin.

Joukon tähdet ovat nuoria, vain muutaman miljoonan vuoden ikäisiä.

Tähtitaivas

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Kuu lähellä tähteä

  • 2./3.1. Kuu lähellä Plejadeja yöllä 2./3.1.
  • 3./4.1. Kuu lähellä Aldebarania yöllä 3./4.1.
  • 7.1. Kuu lähellä Polluxia aamuyöllä
  • 7./8.1. Kuu lähellä Polluxia yöllä 7./8.1.
  • 10./11.1. Kuu lähellä Regulusta yöllä 10./11.1.
  • 15.1. Kuu lähellä Spicaa aamuyöllä
  • 18.1. Kuu lähellä Antaresta aamulla
  • 29./30.1. Kuu lähellä Plejadeja yöllä 29./30.1.
  • 30./31.1. Kuu lähellä Aldebarania ja Plejadeja yöllä 30./31.1.