Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Marraskuu 2023

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Marraskuun pitkä pimeä tekee mahdolliseksi meteorien metsästyksen sydänyön lisäksi sekä aamuin että illoin. Parvienkaan aikana tähdenlentojen määrä ei kuitenkaan nouse paljonkaan harvakseltaan singahtelevien sporadisten meteorien runsautta suuremmaksi.

Meteoriparvet

Leonidien meteoreja näkyy 6.–30.11. aktiivisuushuipun osuessa lauantaiaamuun 18.11. Tähdenlennot ovat nopeita ja näyttävät tulevan Leijonan ”pään” alueelta. Alue on alkuyöstä vielä matalalla koillisessa ja nousee aamuun mennessä korkealle etelään. Niinpä aamuyön tunnit ovat parasta havaintoaikaa, sillä säteilypisteen korkeudella on huomattava vaikutus näkyvien meteorien määrään. Kasvava Kuu häiritsee vain vähän havaintojen tekemistä alkuillasta. Leonidit on kuuluisa noin 33 vuoden välein toistuvista, jopa satoihin tai tuhansiin meteoreihin tunnissa yltävistä aktiivisuushuipuistaan. Viimeksi poikkeavaa aktiivisuuden kasvua nähtiin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin 1999–2002. Normaalisti nähdään hyvissä olosuhteissa ehkä kymmenkunta meteoria tunnissa.

Tauridien tähdenlentoja nähdään syyskuulta joulukuulle. Parvi jakautuu kahteen haaraan. Näistä eteläisen haaran maksimi on 5.11. ja pohjoisen 12.11. Tunnissa voi parhaimmillaan nähdä muutaman tauridin. Tähdenlennot näyttävät tulevan Plejadien lähistöltä. Taurideihin liittyy ajoittain kirkkaita tulipalloja. Uusikuu on 13.11., joten siitä ei juuri ole haittaa.