Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Maaliskuu 2023

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Kevättä kohti mentäessä päivä pitenee ja ilmakehän valoilmiöitä näkyy aiempaa enemmän.

Helmiäispilvet

Helmiäispilviä voi maaliskuussa vielä esiintyä satunnaisesti. Ne näkyvät tavallisimmin auringonlaskun ja -nousun yhteydessä kirkkaina pilvinä matalalla. Kevään edetessä lämpötila ilmakehän yläosissa kohoaa eivätkä olosuhteet ole enää otolliset helmiäispilvien esiintymiselle.

» Lue lisää helmiäispilvistä

Halot

Haloilmiöiden määrä alkaa lisääntyä maaliskuussa yläpilvien ilmaantuessa taivaalle. Myös keväthankien pinnalla olevissa jääkiteissä voi näkyä haloilmiöitä, erityisesti 22 asteen renkaita ja sivuaurinkoja.

» Lue lisää haloilmiöistä

Revontulet

Revontulia näkyy tilastollisesti eniten kevät- ja syyspäiväntasausten aikoihin, kun Maan magneettinen akseli on kohtisuorassa Auringon suuntaa vastaan. Revontuliaktiivisuus on kasvamassa, sillä Aurinko on aktivoitumassa. Jos Auringossa tapahtuu voimakas purkaus, voi kirkkaita revontulia näkyä myös eteläisessä Suomessa.

» Lue lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)