Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Kesäkuu 2023

Planeetat

Venus on iltayön taivaalla suurimmassa itäisessä elongaatiossa, mutta pysyttelee silti matalalla valoisalla kesätaivaalla. Muita planeettoja ei ole näkyvissä.

Merkurius

Merkurius on aamutaivaalla, mutta nousee kesäkuun alussa vain joitakin minuutteja ennen Aurinkoa. Kuukauden mittaan planeetta lähestyy Aurinkoa ja on yläkonjunktiossa heinäkuun alussa. Merkurius on Oinaan tähdistössä, mistä se siirtyy 6.6. Härkään ja 27.6. Kaksosiin.

Venus

Venus on 4.6. suurimmassa itäisessä elongaatiossa, jolloin sen kulmaetäisyys Auringosta on yli 45 astetta. Planeetta painuu kuitenkin kaiken aikaa alemmas: kesäkuun alussa Venus on tunti auringonlaskun jälkeen länsiluoteessa vajaan 15 asteen korkeudella, kuun lopussa se laskee luoteeseen puolitoista tuntia Auringon jälkeen. Planeettaa kannattaa etsiä päivätaivaalta, mutta kaukoputkea on varottava suuntaamasta Aurinkoon. Venus siirtyy Kaksosten tähdistöstä Krapuun 3.6. ja edelleen Leijonaan 27.6.

Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta ja Marsia kahtena yönä 21./22. ja 22./23.6. Venuksen välimatka kutistuu alle kolmeen asteeseen, mutta vasta kaksikon ollessa taivaanrannan takana. Jälkimmäisenä yönä Kuu ohittaa Marsin pohjoispuolelta. Etäisyys on päivätaivaalla pienimmillään kolme astetta. Kuu ja planeetat ovat auringonlaskun jälkeen matalalla länsiluoteessa, joten kohtaamiset ovat hyvin haastavia havaittaviksi.

Mars

Mars on vielä iltataivaalla, mutta kiiluu tunti auringonlaskun jälkeen länsitaivaalla enää 16 asteen korkeudella. Valoisalta kesäyön taivaalta sitä on hyvin vaikea löytää. Kiikarilla kannattaa kuitenkin yrittää, sillä 2.6. planeetta on keskellä Praesepen tähtijoukkoa. Tämä alkaa olla viimeisiä mahdollisuuksia nähdä Mars kesätaivaalla, sillä kuun lopussa se on tunti auringonlaskun jälkeen länsiluoteessa alle neljän asteen korkeudella. Mars siirtyy 20.6. Kravusta Leijonaan.

Kapea kuunsirppi on lähellä Marsia ja Venusta kahtena yönä 21./22. ja 22./23.6. Venuksen välimatka kutistuu alle kolmeen asteeseen, mutta vasta kaksikon ollessa taivaanrannan takana. Jälkimmäisenä yönä Kuu ohittaa Marsin pohjoispuolelta. Etäisyys on päivätaivaalla pienimmillään kolme astetta. Kuu ja planeetat ovat auringonlaskun jälkeen matalalla länsiluoteessa, joten kohtaamiset ovat hyvin haastavia havaittaviksi.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla, mutta käytännössä näkymättömissä. Planeetta nousee kesäkuun alussa kolmisen varttia ennen Aurinkoa, kuun lopussa se on tunti ennen auringonnousua itäisellä taivaalla alle kymmenen asteen korkeudella. Jupiter on Oinaan tähdistössä.

Saturnus

Saturnus on hyvin matalalla aamutaivaalla. Kuun alussa se on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa reilun neljän asteen korkeudella, kuun lopussa kaakossa noin 14 asteessa. Planeetta on niin himmeä, että sitä on vaikea löytää valoisalta kesätaivaalta. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus on aamutaivaalla, mutta lähellä Auringon loistetta ja siten näkymättömissä. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Neptunus

Neptunus on hyvin matalalla aamutaivaalla ja häviää kesätaivaan valoisuuteen. Planeetta on Kalojen tähdistössä.