Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Heinäkuu 2023

Planeetat

Jupiter ja Saturnus nousevat vähitellen korkeammalle aamutaivaalla, muut planeetat ovat Auringon suunnalla tai katoavat kesäöiden valoisuuteen.

Merkurius

Merkurius on 1.7. yläkonjunktiossa, joten se pysyttelee Auringon suunnalla koko heinäkuun. Vielä kuun lopussakin se laskee vain puolisen tuntia Auringon jälkeen. Merkurius siirtyy Kaksosten tähdistöstä Krapuun 10.7. ja edelleen Leijonaan 21.7.

Venus

Venus on vielä iltataivaalla, mutta niin matalalla, ettei enää näy. Heinäkuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen vain runsaan kahden asteen korkeudella, kuun lopussa se laskee jo puolisen tuntia ennen Aurinkoa. Venus on Leijonan tähdistössä.

Mars

Mars on kadonnut iltataivaalta. Kuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen vajaan neljän asteen korkeudella länsiluoteessa, kuun loppupäivinä se laskee kolmisen varttia Auringon perässä. Mars on Leijonan tähdistössä.

Jupiter

Jupiter hivuttautuu aamutaivaalla hiljalleen ylemmäs. Heinäkuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua itäisellä taivaalla kymmenen asteen korkeudella, kuun lopussa se on siinä vaiheessa jo yli 30 asteen korkeudella itäkaakossa. Kuukauden mittaan Jupiter löytyy yhä helpommin, kun yötaivas tummuu. Jupiter on Oinaan tähdistössä.

Vähenevä Kuu on 12.7. aamutaivaalla lähellä Jupiteria, joka on tunti ennen auringonnousua idässä 17 asteen korkeudella. Pienimmillään etäisyys on vain asteen verran, mutta silloin kaksikko ei ole vielä noussut.

Saturnus

Saturnus nousee kuun alkupäivinä aamutaivaalle yli kolme tuntia ennen Aurinkoa ja on reilu tunti auringonnousun jälkeen etelän suunnalla yli 19 asteen korkeudella. Kuun lopussa planeetta on etelässä lähes 19 asteen korkeudella puolisentoista tuntia ennen auringonnousua. Saturnus erottuu jo kohtuullisesti vähitellen tummuvalta kesätaivaalta. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 7.7. valoisalla aamutaivaalla lähellä Saturnusta, joka on tunti ennen auringonnousua matalalla eteläkaakossa. Etäisyys on päivätaivaalla pienimmillään vähän yli kolme astetta.

Uranus

Uranus on aamutaivaalla ja etääntyy vähitellen Auringosta. Kuukauden mittaan planeetta nousee yhä aikaisemmin, ja heinäkuun lopussa se on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa yli 29 asteen korkeudella. Uranus häviää kuitenkin helposti yötaivaan valoisuuteen. Uranus on Oinaan tähdistössä.

Neptunus

Neptunus on aamutaivaalla ja nousee kuukauden mittaan yhä aikaisemmin kaakon kulmalle, mutta vaalealta kesätaivaalta planeetta ei erotu.