Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2022

Planeetat

Merkurius löytyy iltataivaalta, samoin Uranus ja Neptunus. Muut planeetat näkyvät kehnosti tai ovat katoamassa Auringon suuntaan.

Merkurius

Merkurius etääntyy vuoden alkupäivinä Auringosta ja on 7.1. suurimmassa itäisessä elongaatiossa. Planeetta näkyy matalalla lounaisessa horisontissa. Parhaimmillaan Merkurius laskee noin kaksi tuntia Aurinkoa myöhemmin. Tunti auringonlaskun jälkeen planeetta on noin viiden asteen korkeudella, joten näkymän on oltava mahdollisimman esteetön. Merkurius on Kauriin tähdistössä, mihin se siirtyi 2.1. Kauriista se siirtyy Jousimiehen tähdistöön kaksi vuorokautta alakonjunktion jälkeen 25.1.

Kahden vuorokauden ikäinen kasvava Kuu on 4.1. noin seitsemän astetta Merkuriuksen itäpuolella. Noin 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen Merkurius on vajaan neljän asteen korkeudella. Kuu on noin kolme astetta horisontin yläpuolella.

Venus

Venus on vuoden ensimmäisinä päivinä vielä iltataivaalla ja laskee tammikuun alussa jo noin puolitoista tuntia Auringon jälkeen. Tunti auringonlaskun jälkeen planeetta on noin kahden asteen korkeudella, joten sitä on käytännössä mahdoton nähdä. Venus on 9.1. alakonjunktiossa eli Maan ja Auringon välissä. Planeetta on koko tammikuun Jousimiehen tähdistössä.

Mars

Mars on aamutaivaalla ja etääntyy hiljalleen Auringosta, mutta vajoaa samalla alemmas. Kuun alussa se nousee kaksi tuntia, kuun lopussa alle puolitoista tuntia ennen Aurinkoa. Auringonnousun aikaan planeetta on vain muutaman asteen korkeudella. Mars on vuoden vaihtuessa Käärmeenkantajan tähdistössä ja siirtyy 19.1. Jousimieheen.

Jupiter

Jupiter on iltataivaalla, mutta näkyy tammikuun edetessä yhä huonommin. Kuun alussa se on tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaassa noin 17 asteen korkeudella, kuun lopussa enää kymmenen asteen korkeudella lounaisella taivaalla. Planeetta on koko tammikuun ajan Vesimiehen tähdistössä.

Kasvava Kuu on 5.–6.1. lähellä Jupiteria. Lähimmillään Kuu on noin viisi astetta Jupiterin eteläpuolella, mutta tällöin kaksikko on horisontin alapuolella. Tunti auringonlaskun jälkeen planeetta on etelälounaassa noin 17 asteen korkeudella.

Saturnus

Saturnus on niin ikään iltataivaalla, mutta katoaa vähitellen Auringon loisteeseen. Tammikuun alkupäivinä planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen alle kymmenen asteen korkeudella ja kuun lopussa se painuu lounaisen horisontin taakse alle kymmenen minuuttia Auringon jälkeen. Saturnus on koko tammikuun ajan Kauriin tähdistössä.

Kahden vuorokauden ikäinen kasvava Kuu on 4.1. alle kuusi astetta Saturnuksen eteläpuolella. Noin 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen Saturnus on yhdeksän asteen korkeudella. Kuu on noin kolme astetta horisontin yläpuolella.

Uranus

Uranus näkyy hyvin iltataivaalla, parhaiten kiikarilla. Planeetta on etelässä liki 45 asteen korkeudella tammikuun alussa kahdeksan aikaan illalla ja kuun lopussa vähän iltakuuden jälkeen. Planeetta on Oinaassa, missä se pysyttelee hitaan liikkeensä ansiosta toukokuuhun 2024 saakka. Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2022 -vuosikirjan sivulta 139.

Kasvava kuperakuu on 11./12.1. noin kaksi astetta Uranuksesta kaakkoon. Parivaljakko on etelässä puoli kahdeksan aikoihin illalla.

Neptunus

Neptunus on iltataivaalla ja nousee yli 25 asteen korkeudelle. Etelän suunnalla se on kuun alussa viiden aikaan. Kuun lopussa Neptunus on etelässä jo kolmelta, jolloin on vielä valoisaa, ja tunti auringonlaskun jälkeen se on lounaassa noin 20 asteen korkeudella. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä, missä se vaeltaa hitaasti toukokuuhun saakka. Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Neptunuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2022 -vuosikirjan sivulta 140.

Kasvava Kuu on 7.1. neljä astetta Neptunuksen eteläpuolella. Kuu on etelän suunnalla vähän ennen viittä hieman yli 20 asteen korkeudella.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

 • 4.1. Kuu lähellä Merkuriusta ja Saturnusta illalla
 • 5.1. Kuu lähellä Jupiteria illalla
 • 6.1. Kuu lähellä Jupiteria illalla
 • 7.1. Kuu lähellä Neptunusta illalla
 • 11./12.1. Kuu lähellä Uranusta yöllä 11./12.1.
 • 29.1. Kuu lähellä Marsia aamulla

Planeetta lähellä tähteä

 • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

 • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

 • 7.1. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa
 • 9.1. Venus alakonjunktiossa
 • 16.1. Pluto konjunktiossa
 • 23.1. Merkurius alakonjunktiossa