Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Marraskuu 2022

Planeetat

Mars näkyy hyvin, Jupiter, Saturnus ja Neptunus ovat iltataivaalla ja Uranus oppositiossa.

Merkurius

Merkurius on 8.11. yläkonjunktiossa eli näkymättömissä Auringon takana. Kuukauden mittaan planeetan etäisyys Auringosta kasvaa, mutta kumpikin laskee jokseenkin samaan aikaan lounaisen horisontin taakse.

Merkurius on Neitsyen tähdistössä, mutta siirtyy 3.11. Vaakaan, 17.11. Skorpioniin ja 22.11. Käärmeenkantajaan.

Venus

Venus on koko kuukauden niin lähellä Aurinkoa, että sitä on mahdoton nähdä. Planeetta on Vaa’an tähdistössä, mutta siirtyy 17.11. Skorpioniin ja 22.11. Käärmeenkantajaan.

Mars

Mars ohittaa eteläsuunnan kuun alussa vartin yli kolme ja kuun lopussa yhdeltä. Planeetan korkeus kasvaa alle 54 asteesta melkein 55 asteeseen. Joulukuisen opposition lähestyessä myös näennäinen läpimitta kasvaa edelleen 15 kaarisekunnista hieman yli 17 kaarisekuntiin. Kuun alkupäivinä Mars ohittaa kirkkaudessa Siriuksen. Mars on Härän tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 11.–12.11. lähellä Marsia. Etäisyys on Suomesta katsottuna pienimmillään kaksikon noustessa 11.11. koilliselle taivaalle. Illan ja yön kuluessa välimatka kasvaa alle kahdesta asteesta noin kahdeksaan asteeseen.

Jupiter

Jupiter on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen itäkaakon suunnalla jo yli kymmenen asteen korkeudella. Etelässä planeetta on puoli kymmenen aikaan, kuun lopussa noin kaksi tuntia aiemmin. Jupiterin korkeus on silloin noin 28 astetta. Planeetta on Kalojen tähdistössä. Marraskuussa Jupiterin ja Neptunuksen välimatka on pienimmillään noin kuusi astetta.

Kasvava kuperakuu on 4./5.11. lähellä Jupiteria. Etäisyys on pienimmillään – alle kolme astetta – parivaljakon ollessa laskemassa länteen.

Saturnus

Saturnus näkyy kohtuullisen hyvin iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelässä iltaseitsemältä, kuun lopussa vartin yli viisi. Korkeus on vaatimaton, alle 14 astetta. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Kasvava kuperakuu on 1.11. noin kuusi astetta Saturnuksen eteläpuolella. Kuu on kuitenkin hyvin matalalla, etelän suunnalla vain runsaan seitsemän asteen korkeudella.

Kasvava Kuu on 29.11. Saturnuksen itäpuolella. Välimatka on pienimmillään noin viisi astetta, mutta silloin ne ovat vielä horisontin alapuolella. Kuu on varsin matalalla, klo 18 aikoihin alle 11 asteen korkeudella.

Uranus

Uranus on 9.11. oppositiossa. Planeetta on kuun alussa etelässä yöllä puoli yhden jälkeen, kuun lopussa puoli yhdentoista jälkeen. Korkeutta sillä on yli 46 astetta. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Täysikuu on 8.–9.11. lähellä Uranusta.

Neptunus

Neptunus näkyy hyvin iltataivaalla. Planeetta kohoaa korkeimmillaan lähes 26 asteeseen. Neptunus on etelässä kuun alussa vartin yli yhdeksän ja kuun lopussa vartin yli seitsemän. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä. Marraskuussa Neptunuksen ja Jupiterin välimatka on pienimmillään noin kuusi astetta.

Kasvava kuperakuu on 4./5.11. lähellä Neptunusta. Välimatka on pienimmillään alle neljä astetta, mutta silloin kaksikko on vielä itäisen taivaanrannan takana. Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkymistä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

 • 1.11. Kuu lähellä Saturnusta illalla
 • 4./5.11. Kuu lähellä Jupiteria ja Neptunusta yöllä 4./5.11.
 • 8.11. Kuu lähellä Uranusta aamulla
 • 8./9.11. Kuu lähellä Uranusta yöllä 8./9.11.
 • 11.11. Kuu lähellä Marsia aamuyöllä
 • 11./12.11. Kuu lähellä Marsia yöllä 11./12.11.
 • 29.11. Kuu lähellä Saturnusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

 • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

 • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

 • 8.11. Merkurius yläkonjunktiossa
 • 9.11. Uranus oppositiossa