Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Pimennykset - Marraskuu 2022

 Auringonpimennykset

Marraskuussa ei tapahdu auringonpimennyksiä.

 Kuunpimennykset

Kuu kulkee tiistaina 8.11. Maan täysvarjon poikki, mutta ainoastaan Pohjois-Suomessa näkyvät vain pimennyksen loppuvaiheet ja nekin hyvin vaatimattomasti. Maan lounaisosissa Kuu nousee vasta pimennyksen päätyttyä. Parhaat mahdollisuudet osittaisen vaiheen havaitsemiseen ovat pohjoisimmassa Lapissa. Suunnilleen Savukoski–Tromssa-linjan eteläpuolella joutuu tyytymään puolivarjopimennykseen, jota voi yrittää havaita Oulun korkeudelle asti. Vielä etelämpänä puolivarjoa on vaikea erottaa Kuun normaalista himmenemisestä lähellä horisonttia.

Täydellinen vaihe näkyy Itä-Siperiassa, Pohjois-Amerikan mantereen länsiosissa sekä Pohjoisella jäämerellä noin 73. leveyspiirin pohjoispuolella, missä Kuu ei laske ollenkaan horisontin alapuolelle. Utsjoella Kuu on horisontin alapuolella hiukan alle viisi tuntia, mutta tuo aika valitettavasti osuu juuri pimennyksen täydellisen vaiheen kohdalle.

Pimennyksen osittaisen ja etenkin puolivarjovaiheen havaitseminen on joka tapauksessa vaikeaa, sillä pimennyksen loppuvaiheiden aikaan Kuu on vasta noussut koilliselle taivaalle. Pimennyksen näkymiseen vaikuttaa myös säätila, sillä marraskuu on tilastollisesti hyvin pilvinen kuukausi.

Pimennyksen kulku
Puolivarjopimennys alkaa klo 10.02*
Osittainen pimennys alkaa klo 11.09*
Pimennys syvimmillään klo 12.59*
    Kuu nousee Utsjoella klo 14.11
Osittainen pimennys päättyy klo 14.49
    Kuu nousee Oulussa klo 15.20
Puolivarjopimennys päättyy klo 15.56
    Kuu nousee Helsingissä klo 15.58

Tähdellä merkittyinä kellonaikoina Kuu on kaikkialla Suomessa vielä horisontin alapuolella.