Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Maaliskuu 2022

Tähtitaivas

Maaliskuun aikana päivä päihittää pituudessa yön, mutta tähtitaivaan katselulle on vielä hyvin aikaa. Kevään lähestyessä pilvettömät yöt eivät ole enää niin kylmiä kuin talvemmalla. Taivaan tummumista ei myöskään tarvitse odotella vielä kohtuuttoman myöhään, vaikka tunnin hyppäys kesäaikaan siirryttäessä vaikeuttaakin tilannetta.

Pimeän saavuttua noin klo 21 Orion ja muut talven kirkastähtiset kuviot ovat vielä hyvin näkyvissä lounaisella taivaalla. Leijona on nousemassa ylemmäs kaakon suunnalla, Otava on suoraan idässä ja Karhunvartija on sen alapuolella. Kesäkolmion alaosa on pohjoisen horisontin alapuolella, mutta Vega ja Deneb löytyvät helposti, vaikka ovatkin matalalla.

Iltayöstä klo 23 aikaan etelätaivaan selkein tähtikuvio on Leijona. Sen kirkkain tähti Regulus muodostaa yhdessä sen yläpuolella olevan Leijonan ”pään” kanssa kysymysmerkin peilikuvan muotoisen kuvion, ”Sirpin”. Leijonan länsipuolella on himmeä Kravun tähdistö. Kuvion keskeltä löytyy paljain silmin näkyvä Praesepen tähtijoukko, joka tunnetaan myös Messierin luettelon kohteena M44. Orion, Härkä ja Iso koira ovat laskemassa länsilounaaseen ja niiden perässä hiukan korkeammalla seuraavat Kaksoset ja Pieni koira. Ajomiehen Capella on suoraan lännessä ja Otava on lähes taivaanlaella.

Aamuyöllä noin klo 5 tähtitaivas on asennossa, joka vastaa tilannetta kesäkuussa puoliltaöin. Silloin on niin valoisaa, että Etelä-Suomessakin näkyvät vain kaikkein kirkkaimmat tähdet. Kesäkolmio on itäkaakossa, Herkuleen neliskanttinen ”Päätekivi” on etelän suunnalla, korkealla lounaassa on Karhunvartijan Arcturus, ja Neitsyt Spica-tähtineen on suoraan siitä alaspäin. Skorpionin kirkkain tähti Antares piipahtaa Etelä-Suomessa matalalla eteläisessä horisontissa, mutta sen korkeus jää alle neljän asteen.

Kuukauden kohde: Korkealle kipuava Kuu

Uskollinen kiertolaisemme Kuu näkyy eri vuodenaikoina eri tavoin. Esimerkiksi uudenkuun jälkeen kasvava Kuu näkyy syyspuolella matalalla lähellä horisonttia, mutta keväällä se on korkealla iltataivaalla. Uusikuu on 2. maaliskuuta, minkä jälkeen kapeasta sirpistä yhä tuhdimmaksi lihovan Kuun vaellusta voi seurata – sään niin salliessa – helposti illasta toiseen. Ensimmäisen neljänneksen aikaan Kuu on auringonlaskun aikaan suoraan etelässä yli 50 asteen korkeudella. Maaliskuinen täysikuukin, joka on 18.3., kohoaa vielä etelän suunnalla 40 asteeseen, mutta aamupuolelle siirryttyään vähenevä Kuu painuu taivaalla yhä alemmas. Uusikuu on 1. huhtikuuta.