Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Maaliskuu 2022

Planeetat

Planeettataivas on hyvin autio, sillä vain Uranus näkyy iltataivaalla eikä sekään kovin kummoisesti.

Merkurius

Merkurius on aamutaivaalla, mutta nousee kuun alkupäivinä vain hiukan ennen Aurinkoa. Kuukauden mittaan planeetta lähestyy Aurinkoa ja huhtikuun alkuun osuvaa yläkonjunktiota. Merkurius siirtyy 8.3. Kauriin tähdistöstä Vesimieheen, mistä se jatkaa 25.3. Kaloihin ja ehättää 30.3. vielä Valaskalan puolelle.

Venus

Venus on 20.3. suurimmassa läntisessä elongaatiossa, mutta on aamutaivaalla hyvin matalalla. Planeetta nousee kuun alussa hieman alle kaksi tuntia, kuun lopussa vain vajaa tunti ennen Aurinkoa, joten sitä on jokseenkin mahdoton nähdä. Venus vaeltaa Jousimiehen tähdistöstä Kauriin puolelle 7.3., edelleen Vesimieheen 23.3. ja takaisin Kauriiseen 27.3.

Mars

Mars on aamutaivaalla lähellä Venusta, mutta samaan tapaan käytännössä näkymättömissä. Planeetta siirtyy Jousimiehen tähdistöstä Kauriiseen 6.3.

Jupiter

Jupiter on konjunktiossa 5.3., joten se on Auringon suunnassa eikä näy. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Saturnus

Saturnus on siirtynyt aamutaivaalle, mutta se häviää Auringon loisteeseen. Kuun alussa se nousee vain hieman ennen Aurinkoa ja kuun lopussakin ainoastaan puolisen tuntia ennen auringonnousua. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Uranus

Uranus näkyy vielä tovin iltataivaalla. Se on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa runsaan 37 asteen korkeudella. Kuun loppupäivinä planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen lännessä enää 16 asteen korkeudella. Uranus on Oinaan tähdistössä.

Kasvava Kuu on 6.–7.3. lähellä Uranusta. Jälkimmäisenä iltana Kuu on noin viiden asteen päässä planeetasta. Kaksikko on tunti auringonlaskun jälkeen lounaisella taivaalla noin 35 asteen korkeudella.

Neptunus

Neptunus on 13.3. konjunktiossa Auringon takana, joten se ei näy. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.