Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Maaliskuu 2022

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Kevättä kohti mentäessä päivä pitenee ja ilmakehän valoilmiöitä näkyy aiempaa enemmän.

Helmiäispilvet

Helmiäispilviä voi maaliskuussa vielä esiintyä satunnaisesti. Ne näkyvät tavallisimmin auringonlaskun ja -nousun yhteydessä kirkkaina pilvinä matalalla. Kevään edetessä lämpötila ilmakehän yläosissa kohoaa eivätkä olosuhteet ole enää otolliset helmiäispilvien esiintymiselle.

» Lue lisää helmiäispilvistä

Halot

Haloilmiöiden määrä alkaa lisääntyä maaliskuussa yläpilvien ilmaantuessa taivaalle. Myös keväthankien pinnalla olevissa jääkiteissä voi näkyä haloilmiöitä, erityisesti 22 asteen renkaita ja sivuaurinkoja.

» Lue lisää haloilmiöistä

Revontulet

Revontulia näkyy tilastollisesti eniten kevät- ja syyspäiväntasausten aikoihin, kun Maan magneettinen akseli on kohtisuorassa Auringon suuntaa vastaan. Revontuliaktiivisuus lienee varsin pieni, mutta jos Auringossa tapahtuu voimakas purkaus, voi kirkkaita revontulia näkyä eteläisessäkin Suomessa.

» Lue lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Regulusta yöllä 3./4.12.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 66 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 20 päivää
 

Taivaalla joulukuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt