Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Lokakuu 2022

Planeetat

Merkurius näkyy lokakuun alkupuolella ennen auringonnousua idässä, Mars on korkealla aamutaivaalla ja Jupiter sekä Saturnus iltataivaalla.

Merkurius

Merkurius etääntyy vähitellen Auringosta ja on 9.10. suurimmassa läntisessä elongaatiossa. Planeetta on silloin tunti ennen auringonnousua itäisellä taivaalla noin seitsemän asteen korkeudella. Merkuriusta voi etsiä läheltä horisonttia, mutta havaintopaikan on hyvä olla mahdollisimman avoin. Kuun loppupuolella planeetta katoaa Auringon loisteeseen. Merkurius on Neitsyessä.

Venus

Venus on yläkonjunktiossa Auringon takana 23.10., joten se ei näy. Planeetta on Neitsyen tähdistössä, mutta siirtyy 29.10. Vaakaan.

Mars

Mars on etelässä yli 52 asteen korkeudella kuun alussa aamukuudelta ja lopussa astetta ylempänä kolmen jälkeen. Kuukauden mittaan planeetan näennäinen läpimitta kasvaa 15 kaarisekuntiin ja kirkkaudeltaan se lähestyy Siriusta. Mars on Härän tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 14./15.10. noin kolme astetta Marsin pohjoispuolella.

Jupiter

Jupiter näkyy hyvin iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on yhden aikaan etelässä 30 asteen korkeudella, kuun lopussa jo varttia vaille kymmenen vain pari astetta matalammalla. Jupiter on Kalojen tähdistössä. Lokakuun aikana Jupiterin ja Neptunuksen välimatka pienenee edelleen ja on kuun lopussa noin seitsemän astetta.

Täysikuu kulkee 8./9.10. alle kolme astetta Jupiterin eteläpuolelta.

Saturnus

Saturnus on iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelässä iltakymmeneltä, kuun lopussa seitsemältä. Korkeus on edelleen pieni, vain noin 13 astetta. Planeetta on Kauriissa.

Kasvava kuperakuu on 5./6.10. alle viisi astetta Saturnuksen eteläpuolella.

Uranus

Uranus on kuun alussa etelässä aamuyöllä varttia vaille neljä, kuun lopussa varttia vaille yksi. Korkeutta sillä on yli 46 astetta. Planeetta on Oinaassa. Kuu peittää Uranuksen 12.10, mutta silloin ne ovat horisontin alapuolella.

Vähenevä kuperakuu on lähellä Uranusta yöllä 11./12.10. ja illalla 12.10.

Neptunus

Neptunus näkyy iltataivaalla. Planeetta nousee korkeimmillaan yli 26 asteeseen. Neptunus on etelässä kuun alussa ennen puoli yhtä ja kuun lopussa vartin yli yhdeksän. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä. Lokakuun aikana Neptunuksen ja Jupiterin välimatka pienenee edelleen ja on kuun lopussa noin seitsemän astetta.

Kasvava kuperakuu on 7./8.10. noin viisi astetta Neptunuksen eteläpuolella. Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkymistä.