Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kääpiöplaneetat, pikkuplaneetat ja komeetat - Lokakuu 2022

Pikkuplaneetat

Vestan etenevä liike alkaa 5.10. Pikkuplaneetta liikkuu Kauriissa lokakuun aikana luoteeseen ja myöhemmin koilliseen. Vestan kirkkaus on kuun lopussa 7,6 magnitudia.

Junon etenevä liike alkaa 23.10. Se liikkuu lokakuussa etelään kohti Vesimiehen τ1,2 -tähtiparia. Sen kirkkaus on lokakuun alussa 8,4 magnitudia.

Euterpen taantuva liike alkaa 4.10. Pikkuplaneetta on kuun alussa 7 astetta luoteeseen Härän λ-tähdestä ja liikkuu länteen. Sen kirkkaus on lokakuun alussa 10,2 magnitudia.

Bamberga on lokakuun alussa 2 astetta lounaaseen Perseuksen ε-tähdestä. Taantuva liike alkaa 15.10. Bamberga liikkuu lokakuussa pohjoiseen. Se on kuun lopussa 0,4 astetta lounaaseen Perseuksen ν-tähdestä. Pikkuplaneetan kirkkaus on lokakuun alussa 10,2 magnitudia ja lopussa 9,2 magnitudia.

Dembowska on lokakuun alussa seitsemän astetta länsilounaaseen Härän Elnath-tähdestä. Taantuva liike alkaa 14.10. Dembowskan kirkkaus kasvaa lokakuun aikana 10,7 magnitudista 10,2 magnitudiin.

Urania on lokakuun alussa kaksi astetta pohjoiseen Härän τ-tähdestä. Pikkuplaneetan taantuva liike alkaa 18.10. Uranian kirkkaus kasvaa lokakuun aikana 10,4 magnitudiin.

Ks. kartat pikkuplaneettojen löytämiseen

Komeetat

Tässä kuussa Suomen taivaalla ei ole mainittavan kirkkaita komeettoja.

 Kääpiöplaneetat

 Pluto

Ei näy.

 Ceres

Ei näy.