Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Joulukuu 2022

 Tähtitaivas

Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa. Etelä-Suomessa auringonlaskusta auringonnousuun on yli 18 tuntia ja Oulussa yli 20 tuntia. Pohjois-Suomessa Aurinko ei nouse ollenkaan. Hämärä pois lukien tähtitaivaan katselulle jää aikaa reilusti yli puoli vuorokautta.

Alkuillasta pimeän laskeutuessa taivaan asento vastaa alkusyksyn myöhäisillan tilannetta. Lyyran Vega, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair ovat vielä korkealla lounaassa. Pegasus on kiertymässä etelän suunnalle ja taivaan laella keikkuvat Kassiopeian ja Kefeuksen tähdistöt. Idässä ja koillisessa ovat nousemassa Ajomies, Perseus ja Härkä. Karhunvartijan Arcturus on laskemassa luoteeseen ja Iso karhu näkyy pohjoisessa käpälät alaspäin.

Iltayöstä talven kirkkaat tähtikuviot ovat nousseet idästä. Orion on melko korkealla eteläkaakossa, Sirius on noussut kaakosta ja Pienen koiran Procyon sekä Kaksosten tähdistö näkyvät kaakon suunnalla. Ajomiehen Capella löytyy melko läheltä taivaanlakea ja sen alapuolella suoraan etelässä on Härän tähdistö. Koillisessa Otava alkaa nousta taas ylemmäs ja Leijonan Reguluskin on kivunnut horisontin yläpuolelle.

Aamulla tähtitaivas vastaa loppukevään iltayötä, talvikuukausina taivas on samassa asennossa aamuyön tunteina. Iso karhu komeilee taivaan laella ja siitä etelään on Leijona. Otavan hännän jatkeelta löytyvät Arcturus ja alempaa eteläkaakosta Neitsyen Spica. Kaksoset on lännessä, siitä oikealle ovat Ajomies ja Perseus. Kassiopeian w-kirjain on pohjoisen suunnalla ”oikeinpäin”.

Kuukauden kohde: Paholaisen tähti

Perseuksen β-tähti eli Algol, arabeille Ra's al-Ghūl, on liitetty milloin hirviöön, milloin vampyyriin, milloin itse paholaiseen. Se selittyy tähden käytöksellä: Algolin kirkkaus muuttuu siten, että vajaan kolmen vuorokauden jaksossa se himmenee 2,3 magnitudista 3,5 magnitudiin.

Kolmoistähden kaksi komponenttia kiertää toisiaan siten, että Maasta katsottuna ne peittävät vuorotellen toisensa. Kun kirkkaampi tähti jää himmeämmän taakse, syvä ”pimennys” kestää kymmenen tuntia. Vähäisemmän himmenemisen aikana kirkkaampi tähti peittää himmeämmän.

Vuoroin pimentyvien tähtien etäisyys toisistaan on vain runsaat yhdeksän miljoonaa kilometriä. Algolin kirkkaus on minimissään esimerkiksi 18.12. kello 21.01 ja 21.12. kello 17.50. Suomalaistutkijat ovat selvittäneet, että tähden pimennysjakso tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Plejadeja yöllä 29./30.1.
  • Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa
  • Kuu lähellä Marsia yöllä 30./31.1.
  • Kuu lähellä Aldebarania ja Plejadeja yöllä 30./31.1.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 68 %
kasvava kuperakuu
ikä: 8 päivää
 

Taivaalla tammikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt