Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Joulukuu 2022

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Parasta havaintoaikaa on aamuyö. Talvella selkeä sää tarkoittaa yleensä myös kipakkaa pakkasta. Tähdenlentojen havaitseminen edellyttääkin lämmintä vaatetusta, sillä taivaalle tuijottelu hangessa seisoskellen alkaa paleltaa pikaisesti.

Meteoriparvet

Geminidit on viimeinen vuoden kolmesta runsaimmasta meteoriparvesta. Parven meteoreja nähdään 4.–20.12. Maksimin on ennustettu ajoittuvan siten, että parasta havaintoaikaa on keskiviikkoilta 14.12. Meteoreja näkyy runsaasti edellisinä ja seuraavinakin öinä. Hyvissä olosuhteissa voi maksimiyönä nähdä jopa 70 geminidiä tunnissa.

Kuun viimeinen neljännes on 16.12., joten vähenevä kuperakuu haittaa havaintoja alkuiltaa lukuun ottamatta. Tähdenlennot näyttävät tulevan Kaksosten Castor-tähden lähettyviltä, vaikka niitä nähdäänkin koko taivaankannella. Säteilypiste on jo illalla melko korkealla idässä ja korkeimmillaan etelässä se on klo 2:n jälkeen. Koska yö on pitkä, hyvää havaintoaikaa on useita tunteja.

Geminidit ovat melko hitaita. Mukana on usein kirkkaita meteoreja, jotka jättävät vanoja. Parven arvellaan liittyvän pikkuplaneetta Phaethoniin.

Ursidit päättää meteorivuoden. Tähdenlentoja nähdään joulun tienoilla 17.–26.12. Ursidien maksimin ennustetaan osuvan torstain ja perjantain väliseen yöhön 22./23.12. Hyvissä olosuhteissa maksimin aikaan voi nähdä 5–10 ursidia tunnissa. Uusikuu on 23.12., joten se ei haittaa havaintoja.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Plejadeja yöllä 29./30.1.
  • Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa
  • Kuu lähellä Marsia yöllä 30./31.1.
  • Kuu lähellä Aldebarania ja Plejadeja yöllä 30./31.1.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 68 %
kasvava kuperakuu
ikä: 8 päivää
 

Taivaalla tammikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt