Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Huhtikuu 2022

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Huhtikuu on halojen kannalta kulta-aikaa, mutta sen tarkemmin niiden näkymistä on mahdoton ennustaa.

Halot

Haloja näkyy keväällä runsaasti. Kevään alkamisesta riippuen haloilmiöitä näkyy eniten huhti- tai toukokuussa. Tällöin havaitaan usein myös vuoden komeimmat ja kirkkaimmat halonäytelmät, joissa esiintyy harvinaisempiakin halomuotoja. Hyvän huhtikuun aikana haloja näkyy melkein joka päivä. Halot muodostuvat valon taittuessa tai heijastuessa yläpilvien jääkiteistä. Yläpilviä vaeltaa Suomen yli keväisten säähäiriöiden yhteydessä runsaasti.
» Lue lisää haloilmiöistä

Siitepölykehät

Siitepölykehiä alkaa näkyä huhtikuussa. Leppä kukkii usein juuri huhtikuussa, ja puiden lähistöllä näkyy Auringon ympärillä pieni värikäs kehä. Aikaisina keväinä koivu alkaa kukkia aivan kuun lopussa. Siitepölyä voi myös kulkeutua Keski-Euroopasta Suomeen. Tällöin Auringon ja Kuun ympärillä voi esiintyä pienikokoisia ja pystysoikeita värikkäitä valokiekkoja. Siitepölykehät ovat niin lähellä Aurinkoa, että valonlähteen peittäminen puun tai rakennuksen taakse sekä tummat aurinkolasit silmien suojaamiseksi ovat tarpeen (aurinkolasien läpi ei kuitenkaan saa katsoa suoraan Aurinkoon). Siitepölyennusteita seuraamalla voi ennakoida kehien ilmestymistä taivaalle.
» Lue lisää siitepölykehistä

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 93 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 17 päivää
 

Taivaalla helmikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt