Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Helmikuu 2022

Planeetat

Planeetoista ovat kunnolla näkyvissä iltataivaalla ainoastaan Uranus ja Neptunus, muut planeetat ovat Auringon suunnalla tai muuten hyvin matalalla.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 16.2., mutta sijaitsee hyvin matalalla aamutaivaalla. Auringon noustessa planeetan korkeus on ainoastaan kolme astetta. Merkurius on kuun alussa Jousimiehen tähdistössä, mutta siirtyy 15.2. Kauriiseen.

Venus

Venus on aamutaivaalla, mutta pysyttelee hyvin matalalla. Kuun alussa se on tunti ennen auringonnousua kaakossa noin seitsemän asteen, kuun lopussa vain noin neljän asteen korkeudella. Planeetta on koko helmikuun ajan Jousimiehen tähdistössä.

Mars

Mars on aamutaivaalla, mutta käytännössä näkymättömissä. Se nousee koko kuukauden vain noin tuntia ennen Aurinkoa ja on auringonnousun aikaan vain noin neljän asteen korkeudella. Planeetta on Jousimiehen tähdistössä.

Jupiter

Jupiter on katoamassa Auringon loisteeseen. Kuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen lounaan suunnalla kymmenen asteen korkeudella, kuun lopussa se on enää viiden vuorokauden päässä konjunktiosta. Jupiter on Vesimiehen tähdistössä.

Saturnus

Saturnus on 4.2. konjunktiossa eli Auringon takana näkymättömissä. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Uranus

Uranus näkyy edelleen iltataivaalla kiikarilla tai kaukoputkella. Planeetta on etelässä liki 45 asteen korkeudella helmikuun alussa iltakuudelta. Kuun lopussa Uranus on tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa 38 asteen korkeudella. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Kasvava Kuu on 7.2. noin kaksi astetta Uranuksen eteläpuolella. Lähimmän ohituksen aikaan puoli kymmeneltä illalla kaksikko on länsilounaassa vajaan 30 asteen korkeudella.

 

Neptunus

Neptunus näkyy kiikarilla tai kaukoputkella kuun alkupuolella vielä kohtuullisesti iltataivaalla, sillä se on tunti auringonlaskun jälkeen lounaan suunnalla vajaan 20 asteen korkeudella. Kuukauden mittaan se lähestyy Aurinkoa ja katoaa vähitellen sen loisteeseen. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Kasvava Kuu on 3.2. iltataivaalla noin seitsemän astetta Neptunuksen eteläpuolella.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 2.2. Kuu lähellä Jupiteria illalla
  • 3.2. Kuu lähellä Neptunusta illalla
  • 7.2. Kuu lähellä Uranusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 4.2. Saturnus konjunktiossa
  • 16.2. Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa