Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Elokuu 2022

Planeetat

Mars, Jupiter ja Saturnus näkyvät aamuöisellä taivaalla, öiden pimentyessä myös Uranuksen ja Neptunuksen voi löytää kiikarilla ja kaukoputkella.

Merkurius

Merkurius on iltataivaalla, mutta lähestyessään suurinta itäistä elongaatiota, joka on 27.8., se vajoaa yhä alemmas. Vaikka Merkuriuksen etäisyys on Auringosta maksimissaan yli 27 astetta, se laskee kuun loppupäivinä vain muutaman minuutin auringonlaskun jälkeen. Planeetta on Leijonan tähdistössä, mistä se siirtyy 21.8. Neitsyeen.

Venus

Venus on aamutaivaalla. Kuun alussa se nousee vähän yli kaksi tuntia, kuun lopussa enää puolisentoista tuntia ennen Aurinkoa. Tunti ennen auringonnousua planeetta on itäkoillisessa alle neljän asteen korkeudella, joten sitä on jokseenkin turha yrittää etsiä. Venus on Kaksosten tähdistössä, mistä se siirtyy 10.8. Krapuun ja 26.8. Leijonaan.

Mars

Mars näkyy jo kohtuullisesti. Kuun alussa se nousee yli viisi tuntia ennen Aurinkoa ja on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa 30 asteen korkeudella. Kuun lopulla Mars on tunti ennen auringonnousua jo yli 45 asteen korkeudella kaakossa. Kuukauden kuluessa planeetan näennäinen läpimitta kasvaa lähes kymmeneen kaarisekuntiin. Mars on aluksi Oinaan tähdistössä, mutta siirtyy 9.8. Härkään.

Elokuun alkupäivinä, 1.–4.8., Mars ohittaa Uranuksen sen eteläpuolelta. Etäisyys on pienimmillään 2.8. alle 1,5 astetta.

Puolikas Kuu on 19.–20.8. lähellä Marsia. Lähimmillään ne ovat 19.8. alle kahden asteen etäisyydellä, mutta silloin kaksikko on valoisalla taivaalla horisontissa. Kuu ja Mars ovat viitisen astetta Plejadien eteläpuolella.

Jupiter

Jupiter on hyvin näkyvissä aamutaivaalla. Kuun alussa planeetta on Auringon noustua etelässä yli 30 asteen korkeudella, kuun lopussa se on etelän suunnalla jo kolme tuntia ennen auringonnousua. Jupiter on Valaskalan tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 15.–16.8. lähellä Jupiteria. Pienin etäisyys on 15.8. noin kaksi astetta, mutta silloin parivaljakko on jo laskenut taivaanrannan taakse.

Saturnus

Saturnus on oppositiossa 14.8. Planeetta on silloin etelän suunnalla puoli kahden aikoihin yöllä, mutta vain vähän yli 14 asteen korkeudella. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Täysikuu on 11./12.8. lähellä Saturnusta. Pienin etäisyys on noin viisi astetta.

Uranus

Uranus nousee aamutaivaalle kuun alussa viisi ja puoli tuntia ennen Aurinkoa. Elokuun alkupäivinä Mars on lähellä Uranusta, mikä helpottaa himmeämmän planeetan löytymistä. Kuun lopussa Uranus on parikymmentä minuuttia ennen auringonnousua etelässä lähes 47 asteen korkeudella. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Elokuun alkupäivinä, 1.–4.8., Mars ohittaa Uranuksen sen eteläpuolelta. Etäisyys on pienimmillään 2.8. alle 1,5 astetta.

Vähenevä kuperakuu on 18.8. lähellä Uranusta. Etäisyys on pienimmillään vain muutamia kaariminuutteja, mutta silloin kaksikko on horisontin alapuolella.

Neptunus

Neptunus on kuun alussa vähän yli puolituntia ja kuun lopussa yli kolme ja puoli tuntia ennen auringonnousua etelässä yli 26 asteen korkeudella. Planeetta on Kalojen tähdistössä, mistä se siirtyy 18.8. Vesimieheen.

Vähenevä kuperakuu on 14./15.8. lähellä Neptunusta. Etäisyys on pienimmillään noin kolme ja puoli astetta, mutta kaksikko on silloin vielä horisontin alapuolella. Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkymistä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

 • 11./12.8. Kuu lähellä Saturnusta yöllä 11./12.8.
 • 14./15.8. Kuu lähellä Neptunusta yöllä 14./15.8.
 • 15.8. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
 • 15./16.8. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 15./16.8.
 • 18.8. Kuu lähellä Uranusta aamuyöllä
 • 18./19.8. Kuu lähellä Marsia ja Uranusta yöllä 18./19.8.
 • 19./20.8. Kuu lähellä Marsia yöllä 19./20.8.
 • 26.8. Kuu lähellä Venusta aamulla

Planeetta lähellä tähteä

 • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

 • 1.-4.8. Mars lähellä Uranusta 1.–4.8.

Planeettojen muut tapahtumat

 • 14.8. Saturnus oppositiossa
 • 27.8. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa