Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Elokuu 2022

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Auringon painuminen taivaalla alemmas ja öiden piteneminen näkyy myös ilmakehän valoilmiöiden valikoimassa. Ilmankosteuden lisääntyminen vaikuttaa sekä päivä- että yötaivaan ilmiöihin.

Valaisevat yöpilvet

Valaisevia yöpilviä näkyy elokuun alussa vielä runsaasti. Keski- ja Pohjois-Suomessa niitä esiintyy vielä laajahkolla alueella taivasta, mutta Etelä-Suomen yöpilvet loistavat matalalla pohjoisessa. Kuun puolivälin jälkeen niiden määrä vähenee.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Sateenkaaret

Sateenkaaria näkyy sadekuurojen jälkeen. Pääsateenkaaren lisäksi näkyy usein sivukaari. Pääkaaren sisäreunalla voi näkyä vaaleanpunaisia ja vihreitä interferenssikaaria. Pää- ja sivusateenkaaren välinen alue on yleensä muuta taivasta tummempi.
» Lue lisää sateenkaarista

Sumuilmiöt

Sumuilmiöitä näkyy elokuussa, kun ilma jäähtyy peltojen, järvien ja lampien yllä. Auringon noustessa aamuvirkku havaitsija saattaa nähdä gloorian, värillisen valokiekon päänsä varjon ympärillä. Ulompana glooriasta voi näkyä valkea sumukaari. Se on sumupisaroissa syntyvä sateenkaaren kelmeämpi versio. Sumuilmiöitä voi yrittää nähdä yöllä autonvaloissa.
» Lue lisää sumu- ja kasteilmiöistä

Ukkoset

Ukkosia esiintyy melko runsaasti myös elokuussa säärintamien ja lämpimien ilmamassojen yhteydessä. Yölliset kaukaiset ukonilmat voivat näkyä äänettöminä kalevantulina ja elosalamoina.

» Lue lisää myrskybongauksesta