Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2021

Planeetat

Alkuvuoden planeettataivasta hallitsee Mars, Venus näkyy aamutaivaalla vain vaivoin vuoden ensimmäisinä päivinä. Uranus ja Neptunus ovat Marsin tavoin iltataivaalla.

Merkurius

Merkurius on vuoden alussa Auringon suunnalla eikä näy. Suurimmassa itäisessä elongaatiossa planeetta on 24.1., mutta laskee jo kaksi tuntia Aurinkoa myöhemmin. Auringonlaskun aikaan Merkurius on vain hieman yli kymmenen asteen korkeudella lounaisella taivaalla. Planeetta on Jousimiehen tähdistössä, mutta siirtyy 8.1. Kauriiseen.

Kuunsirppi on 14.1. lähellä Merkuriusta.

Venus

Venus on aamutaivaalla, mutta nousee vuoden alussa vain puolisentoista tuntia ennen Aurinkoa. Naapuriplaneettamme on auringonnousun aikaan ainoastaan viiden asteen korkeudella. Kuukauden mittaan Venus lähestyy entisestään Aurinkoa, joten sitä on käytännössä mahdoton nähdä. Venus on Käärmeenkantajan tähdistössä, mutta siirtyy 5.1. Jousimieheen.

Kuu on 11.1. lähellä Venusta.

Mars

Mars on alkuvuoden hyvin näkyvissä. Oppositio oli lokakuussa 2020, joten punainen planeetta on korkealla taivaalla jo Auringon laskiessa. Kuun alussa Mars on etelän suunnalla iltaseitsemän jälkeen ja kuun lopussa tuntia aiemmin. Planeetan korkeus on silloin yli 45 astetta. Marsin näennäinen läpimitta pienenee vauhdilla, kuukauden kuluessa hieman yli 10 kaarisekunnista alle kahdeksaan kaarisekuntiin. Mars on Kalojen tähdistössä, mutta siirtyy 5.1. Oinaaseen.

Mars ja Uranus ovat 18.–22.1. iltataivaalla alle kahden asteen päässä toisistaan. 20.1. etäisyys on 1,6 astetta.

Kasvava Kuu on illalla 21.1. lähellä Marsia.

Mars kaukoputkella: Marsin lokakuisesta oppositiosta on vain pari kuukautta, joten se näkyy edelleen iltataivaalla. Planeetta on jo himmentynyt, mutta on kirkkaudeltaan edelleen samaa luokkaa kuin Karhunvartijan Arcturus. Myös näennäinen läpimitta on kutistunut alle puoleen syksyisistä lukemista, mutta kaukoputkella voi yhä erottaa tummia ja vaaleita alueita Marsin pinnalta. Maata kohti kallistuneella eteläisellä pallonpuoliskolla on loppukesä, joten napajäätikkö on kutistunut lähes olemattomiin. Planeettaa kannattaa vilkaista, sillä seuraava oppositio on vasta joulukuussa 2022.

Jupiter

Jupiter on vuoden alussa iltataivaalla Kauriin tähdistössä, mutta niin matalalla ja lähellä Aurinkoa, että sitä on jokseenkin mahdoton nähdä. Tammikuun ensimmäisinä päivinä planeetta on auringonlaskun aikaan vajaan kymmenen asteen korkeudella etelälounaan suunnalla, mutta katoaa pian Auringon loisteeseen. Jupiter on konjunktiossa Auringon takana 29.1.

Saturnus

Saturnus on konjunktiossa Auringon takana 24.1. eikä näy. Planeetta on koko vuoden Kauriin tähdistössä.

Uranus

Uranus on iltataivaalla Oinaan tähdistössä, missä se pysyttelee hitaan liikkeensä ansiosta toukokuuhun 2024 saakka. Planeetta on vuoden alussa etelän suunnalla yli 40 asteen korkeudella hieman ennen iltakahdeksaa, kuun lopussa jo ennen kuutta. Kuukauden kuluessa Uranus ja Mars lähestyvät toisiaan ja ovat lähimmillään alle kahden asteen päässä toisistaan.

Kasvava Kuu on illalla 21.1. lähellä Uranusta. Puolikkaan Kuun kirkkaus vaikeuttaa planeetan näkemistä.

Uranuksen voi periaatteessa nähdä myös paljain silmin hyvin pimeissä olosuhteissa ja selkeänä yönä, mutta se on erittäin himmeä. Paremmin sen näkee kiikarilla. Kaukoputkella Uranus näyttää pieneltä, vihertävältä levyltä. Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2021 -vuosikirjan sivulta 139.

Neptunus

Neptunus on iltataivaalla Vesimiehen tähdistössä, missä se pysyttelee toukokuuhun 2022 saakka. Planeetta on kuun alussa puolisentoista tuntia auringonlaskun jälkeen etelässä vajaan 25 asteen korkeudella. Kuukauden mittaan Neptunuksen kulmaetäisyys Aurinkoon pienenee ja kuun lopussa se on tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa enää alle 20 asteen korkeudella.

Kasvava Kuu on illalla 17.1. lähellä Neptunusta.

Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Neptunuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2021 -vuosikirjan sivulta 140.