Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Meteorit - Tammikuu 2021

Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Useita kertoja vuodessa voidaan nähdä joku tähdenlentoparvi, jolloin jostain suunnasta taivasta (säteilypisteestä eli radiantista) tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Kvadrantidit on vuoden ensimmäinen ja yksi vuoden kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta. Meteoreja näkyy vuodenvaihteen molemmin puolin 28.12.–12.1. Pääosa niistä nähdään kuitenkin maksimiyönä. Parven aktiivisuushuippu osuu tänä vuonna päiväsaikaan, mutta paras aika havainnoille lienee sunnuntaina 3.1. aamun koitteessa sekä seuraavana yönä.

Tähdenlentoja voi nähdä kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Karhunvartijan yläosien suunnasta, kymmenisen astetta Otavan kauhanvarresta vasemmalle. Alue on alkuillasta varsin matalalla, ja parasta havaintoaikaa ovat aamuyön viimeiset tunnit, jolloin säteilypiste on korkealla etelässä. Hyvissä olosuhteissa kvadrantideja voi näkyä jopa 60 tunnissa. Ne ovat hitaita ja usein valkeita. Kuun viimeinen neljännes on 6.1., joten se haittaa havaintoja.

Nimensä parvi on saanut 1795 määritellystä, mutta käytöstä sittemmin poistuneesta Seinäkvadrantin (Quadrans Muralis) tähdistöstä.