Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Huhtikuu 2021

Planeetat

Huhtikuun lopulla yöt ovat jo melko valoisia. Iltataivasta alkuvuoden koristanut Mars on entistä himmeämpi. Jupiter ja Saturnus ovat aamutaivaalla, mutta hyvin matalalla.

Merkurius

Merkurius on 19.4. yläkonjunktiossa Auringon takana eikä näy. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä, mutta siirtyy jo 2.4. Kaloihin, 7.4. Valaskalaan, 10.4. takaisin Kaloihin ja 19.4. Oinaaseen.

Venus

Venus on maaliskuisen yläkonjunktion jälkeen iltataivaalla, mutta on vielä niin lähellä Aurinkoa, ettei näy. Venus on Kaloissa, mutta siirtyy 14.4. Oinaaseen.

Mars

Mars on lähestymässä Aurinkoa ja samalla se himmenee edelleen. Kuun alussa Mars on Auringon laskiessa lounaassa noin 45 asteen korkeudella, kuun lopussa läntisellä taivaalla noin 35 asteen korkeudella. Mars on Härän tähdistössä, mutta siirtyy 24.4. Kaksosiin.

Kasvava Kuu on 17./18.4. lähellä Marsia. Etäisyys on iltapäivällä 17.4. pienimmillään 0,7 astetta. Kaksikko on Auringon laskiessa länsilounaassa 40 asteen korkeudella.

Jupiter

Jupiter etääntyy kuukauden mittaan Auringosta, mutta pysyttelee hyvin alhaalla. Kuun lopussa planeetta nousee tunti ennen Aurinkoa ja on auringonnousun aikaan kaakossa noin kuuden asteen korkeudella. Jupiter siirtyy Kauriin tähdistöstä Vesimieheen 25.4.

Saturnus

Saturnus on edelleen hyvin matalalla aamutaivaalla, vaikka kulmaetäisyys Auringosta kasvaa kaiken aikaa. Kuun lopussa planeetta on Auringon noustessa kaakossa alle seitsemän asteen korkeudella.

Uranus

Uranus on konjunktiossa 30.4., mutta aivan kuun alussa sen voi vielä löytää kiikareilla tai kaukoputkella matalalta läntiseltä taivaalta tunnin verran auringonlaskun jälkeen.

Neptunus

Neptunus on siirtynyt aamutaivaalle ja etääntyy kuukauden kuluessa lähes 50 asteen etäisyydelle Auringosta. Planeetta on kuitenkin hyvin matalalla ja nousee kuun lopussakin vain puolisen tuntia ennen Aurinkoa, joten sitä on mahdoton löytää valoisalta taivaalta.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 17.4. Kuu lähellä Marsia aamuyöllä
  • 17./18.4. Kuu lähellä Marsia yöllä 17./18.4.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 19.4. Merkurius yläkonjunktiossa
  • 30.4. Uranus konjunktiossa