Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Elokuu 2021

Planeetat

Jättiläisplaneetat Jupiter ja Saturnus ovat oppositiossa, mutta hyvin matalalla. Uranus näkyy yhä paremmin aamuyöllä, kun taivas loppukesästä tummuu.

Merkurius

Merkurius on 1.8. yläkonjunktiossa Auringon takana eikä näy. Planeetta siirtyy sitten iltataivaalle, mutta on hyvin matalalla: se laskee vain kymmenisen minuuttia Auringon jälkeen eikä siten näy. Merkurius on kuun alussa Kravun tähdistössä, mutta siirtyy 5.8. Leijonaan ja 26.8. edelleen Neitsyeen.

Venus

Venus on pimenevistä illoista huolimatta yhä vaikeampi kohde. Kuun alussa planeetta laskee vajaan tunnin, kuun lopussa enää puolisen tuntia Auringon jälkeen. Venus on Leijonassa, mutta siirtyy 11.8. Neitsyeen.

Kasvava Kuu on 11.8. iltataivaalla lähellä Venusta. Etäisyys on pienimmillään reilut kolme astetta, mutta kaksikko on silloin vielä päivätaivaalla. Venus on Auringon laskiessa noin viiden asteen korkeudella lännessä.

Mars

Mars on niin lähellä Aurinkoa, että se ei näy. Planeetta on Leijonan tähdistössä.

Jupiter

Jupiter on oppositiossa 20.8. ja näkyy koko yön. Jättiläisplaneetta on suoraan etelässä puoli kahden aikaan yöllä, jolloin sen korkeus on runsaat 16 astetta. Jupiter siirtyy Vesimiehen tähdistöstä Kauriiseen 19.8.

Täysikuu on yöllä 21./22.8. lähellä Jupiteria. Etäisyys on 22.8. pienimmillään reilut neljä astetta. Jupiter on etelän suunnalla yhden aikaan yöllä, jolloin sen korkeus on 16 astetta.

Saturnus

Saturnus on oppositiossa 2.8. ja näkyy periaatteessa koko yön, mutta hyvin matalalla. Etelässä planeetan korkeus on runsaat 11 astetta. Pohjois-Suomessa Saturnus on parhaimmillaankin vain noin kolmen Kuun näennäisen läpimitan verran eteläisen horisontin yläpuolella.

Vajaa täysikuu on yöllä 20./21.8. lähellä Saturnusta. Etäisyys on pienimmillään neljä astetta, mutta planeetan korkeus on etelän suunnalla vain noin 11 astetta. Kuun korkeus on noin puolet siitä, joten pohjoisemmassa Suomessa Kuu ei nouse lainkaan.

Uranus

Uranus alkaa näkyä aamuyön taivaalla. Kuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa yli 40 asteen korkeudella, kuun lopussa etelässä 45 asteessa.

Vähenevä Kuu on 1.8. noin 2,5 astetta Uranuksen eteläpuolella. Planeetta on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa yli 30 asteen korkeudella. Kuun kirkkaus voi häiritä Uranuksen näkymistä.

Vähenevä kuperakuu on 27.–29.8. kahtena yönä lähellä Uranusta. Planeetta on tunti ennen auringonnousua eteläkaakossa 45 asteen korkeudella. Parin etäisyys on päivätaivaalla pienimmillään kaksi astetta. Kuun kirkkaus vaikeuttaa Uranuksen havaitsemista.

Neptunus

Neptunus on kuun alussa tunti ennen auringonnousua etelässä noin 25 asteen korkeudella. Öiden vähitellen pidentyessä planeettaa voi etsiskellä tummuvalta yötaivaalta. Kuun lopussa Neptunus on etelän suunnalla jo noin neljä tuntia ennen auringonnousua.

Kuu on 23./24.8. lähellä Neptunusta.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

 • 1.8. Kuu lähellä Uranusta aamuyöllä
 • 11.8. Kuu lähellä Venusta illalla
 • 20./21.8. Kuu lähellä Saturnusta yöllä 20./21.8.
 • 21./22.8. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 21./22.8.
 • 23./24.8. Kuu lähellä Neptunusta yöllä 23./24.8.
 • 27./28.8. Kuu lähellä Uranusta yöllä 27./28.8.
 • 28./29.8. Kuu lähellä Uranusta yöllä 28./29.8.

Planeetta lähellä tähteä

 • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

 • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

 • 1.8. Merkurius yläkonjunktiossa
 • 2.8. Saturnus oppositiossa
 • 20.8. Jupiter oppositiossa