Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Pimennykset - Tammikuu 2020

 Kuunpimennykset

Kuu kulkee Maan puolivarjon yläosan läpi illalla perjantaina 10.1. ja tapahtuu Kuun puolivarjopimennys. Kuu on pimennyksen alkaessa vähän iltaseitsemän jälkeen suoraan idässä 25 asteen korkeudella Kaksosten tähdistössä. Pimennyksen alkua on vaikea huomata, eikä Kuu missään vaiheessa tummu kovin paljon.

Pimennyksen syvin vaihe on hieman iltayhdeksän jälkeen. Silloin Kuu on eteläisessä Suomessa kivunnut taivaalla jo melkein 40 asteen korkeudelle. Syvimmässä vaiheessa Kuu on lähes kokonaan Maan puolivarjossa, joten sen eteläiset ylänköalueet tummuvat jonkin verran.

Puolivarjopimennyksen päättyessä iltayhdentoista jälkeen Kuun korkeus on jo lähes 50 astetta. Pimennyksen loppuvaiheita on yhtä vaikea havaita kuin sen alkuakin. Tämä kuunpimennys on vuoden ainoa, joka on näkyvissä koko Suomessa. Seuraava Kuun puolivarjopimennys näkyy Etelä-Suomessa 5.–6.6.

Tammikuu on Suomen pilvisimpiä kuukausia. Pimennys jää ainakin osittain pilvien taakse noin 35 prosentin todennäköisyydellä, täysin pilvettömän taivaan todennäköisyys on vain 15 prosenttia.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa 7.9.2025.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 19.08
Pimennys syvimmillään klo 21.10
Puolivarjopimennys päättyy klo 23.12

Lue lisää tästä pimennyksestä tähtiharrastuksen verkkolehti Zeniitistä