Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Maaliskuu 2020

Planeetat

Maaliskuista planeettataivasta hallitsee Venus. Sen kumppanina iltataivaalla on vain Uranus. Merkurius, Mars, Jupiter ja Saturnus ovat aamutaivaalla, mutta pysyttelevät koko maaliskuun ajan hyvin matalalla.

Merkurius

Merkurius on aamutaivaalla Vesimiehen tähdistössä. Planeetan suurin läntinen elongaatio on 24.3. Vaikka Merkuriuksen kulmaetäisyys Auringosta on 28 astetta, sen korkeus taivaalla on lähes tarkalleen sama kuin Auringon, joten se nousee vasta auringonnousun aikaan.

Venus

Venus on korkealla iltataivaalla. Planeetan suurin itäinen elongaatio on 25.3., jolloin se on 46 astetta Auringon itäpuolella. Silloin se laskee noin 5,5 tuntia Aurinkoa myöhemmin. Venus siirtyy 4.3. Kaloista Oinaan tähdistöön ja 30.3. Oinaasta Härän tähdistöön.

Venus on 7.–9.3. noin 2,5 astetta Uranuksen pohjoispuolella. Planeetat näkyvät silloin iltataivaalla yhtä aikaa kiikarin näkökentässä.

Neljän vuorokauden ikäinen Kuu on illalla 28.3. lähellä Venusta.

Jupiter

Jupiter on edelleen aamuhämärissä hyvin matalalla kaakkoisella taivaalla. Vähenevä kuunsirppi on 18.3. lähellä Jupiteria matalalla aamutaivaalla.

Saturnus

Saturnus on maaliskuun alkupuolella Jupiterin tavoin Jousimiehen tähdistössä ja sen korkeus kasvaa hitaasti. Saturnus siirtyy Kauriin tähdistöön 21.3. Kuukauden mittaan Jupiterin ja Saturnuksen välimatka kutistuu hieman alle kymmenestä runsaaseen viiteen asteeseen. Saturnusta on vaikea erottaa vaalenevalta aamutaivaalta.

Uranus

Uranus on iltataivaalla, mutta painuu kuukauden kuluessa yhä alemmas. Kuun lopulla sen korkeus on Auringon laskiessa alle 20 astetta.

Kahden vuorokauden ikäinen kasvava Kuu ohittaa illansuussa 26.3. Uranuksen.

Uranuksen voi periaatteessa nähdä myös paljain silmin hyvin pimeissä olosuhteissa ja selkeänä yönä, mutta se on erittäin himmeä. Paremmin sen näkee kiikarilla. Kaukoputkella Uranus näyttää pieneltä, vihertävältä levyltä. Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2020 -vuosikirjan sivulta 133.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 18.3. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
  • 28.3. Kuu lähellä Venusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 7-9.3. Venus lähellä Uranusta 7.-9.3.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 8.3. Neptunus konjunktiossa
  • 24.3. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa
  • 25.3. Venus suurimmassa itäisessä elongaatiossa