Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Meteorit - Huhtikuu 2020

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää: huhtikuussa yöt alkavat olla pohjoisimmassa Suomessa jo melko valoisia. Parasta havaintoaikaa on aamuyö. Vuoden mittaan on näkyvissä useita tähdenlentoparvia, jolloin jostain suunnasta taivasta tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Melko vaatimaton Lyridien parvi käytännössä päättää Suomessa meteorihavaitsijan kevätkauden. Oulun pohjoispuolella parven maksimiaikaan ei tule enää edes pimeää.

Parven meteoreja voi nähdä 14.–30.4. Aktiivisuusmaksimi osuu tänä vuonna siten, että parasta havaintoaikaa on keskiviikon 22.4. aamuyö. Parven tähdenlennot näyttävät tulevan Lyyran ja Herkuleen välistä, kymmenisen astetta Vega-tähdestä alaoikealle. Alue on korkeimmillaan vasta aamun valjettua, joten parasta havaintoaikaa ovat yön viimeiset tunnit.

Maksimiyönä voi nähdä kymmenkunta lyridiä tunnissa. Joskus parvella esiintyy yllättävää aktiivisuuden nousua, viimeksi tällainen poikkeuksellinen vuosi oli 1982, mutta vuodelle 2020 tällaista ei ole ennustettu. Tänä vuonna uusikuu osuu huhtikuun 23. päivälle, joten Kuu ei haittaa lyridien katselua.