Taas fysiikkaa runoilijoille

5.8.2019 klo 17.13, kirjoittaja
Kategoriat: Kosmokseen kirjoitettua , Kosmologia

Luennoin tänä syksynä Helsingin yliopistolla toista kertaa kurssin Fysiikkaa runoilijoille. Tarjolla on on opastettu retki fysiikan maailmaan.

Luennot ovat maanantaisin ja tiistaisin kello 12.15-14.00. Ensimmäinen luento on 3.9. ja viimeinen 15.10.. Tarkempia tietoja kurssista löytyy sen kotisivulta. Kirjoitin vuoden 2016 vedoksesta hieman tässä blogimerkinnässä, sen sisältöä voi tiirailla täällä.

Kyseessä on humanistisen tiedekunnan kurssi, jonka tarkoituksena on avata fysiikan käsitteitä ja maailmankuvallista merkitystä. Käsittelytapa on kvalitatiivinen ja keskusteleva. Aiheisiin kuuluu Newtonin klassinen mekaniikka, suppea suhteellisuusteoria, yleinen suhteellisuusteoria, kvanttimekaniikka, kvanttikenttäteoria ja hiukkasfysiikka, kosmologia sekä yritykset kohti kaiken teoriaa. Tämä ei ole tieteen historian eikä filosofian kurssi, vaikka niitä vähän käsitelläänkin, vaan fyysikon kuvaus fysiikan teorioiden kehityksestä ja sisällöstä.

Kurssi on suunnattu heille, jotka eivät ole luonnontieteilijöitä eivätkä matemaatikkoja. (Vaikka hekin ovat tervetulleita, ja etenkin aloitteleville fysiikan opiskelijoille se saattaa olla kiinnostava.) Kurssi ei edellytä esitietoja fysiikasta eikä sisällä laskemista.

Luentoja voi tulla kuuntelemaan vaikka ei olisikaan yliopiston opiskelija tai suorittaisi kurssia. Sanaa sopii levittää asiasta mahdollisesti kiinnostuneille.

Päivitys 1 (19/08/19): Tiistain luentojen kellonaika korjattu.

Päivitys 2 (21/08/19): Tiistain luentojen kellonaika korjattu takaisin.

6 kommenttia “Taas fysiikkaa runoilijoille”

 1. Maria Suominen sanoo:

  Hei,
  Haluaisin osallistua tälle kurssille ihan vaan kuuntelijana, jos mahdollista. Olisikohan tarkka aikataulu saatavilla, niin voisin järjestää työni niin, että pääsisin kaikille luennoille?
  Kiitos etukäteen ja kaikkea hyvää,
  T. Maria

  1. Syksy Räsänen sanoo:

   Tarkka aikataulu on annettu tekstin toisessa kappaleessa.

   1. Maria Suominen sanoo:

    Kiitos. Eli joka ma ja ti klo 12.15-14 aikavälillä 3.9-15.10. Odotan innolla!

 2. Sari Salminen sanoo:

  Kiitos paljon mahtavasta Fysiikkaa runoilijoile-kurssista 2019! Sain juuri sitä mitä kvanttikemiaa opiskelleena kemistinä hain, suurten fyysikoiden ajattelua/ideoita teorioiden/kaavojen takana! Luentosi oli aivan mahtavan innostavia ja mielenkiintoisia: Kauneus on totuus vai totuus on kauneus?
  Kiitos siitä sinulle, Syksy.

  1. Syksy Räsänen sanoo:

   Kiitos, mukava kuulla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *