Taas fysiikkaa runoilijoille ja kosmologiaa

4.9.2023 klo 17.14, kirjoittaja
Kategoriat: Kosmokseen kirjoitettua , Kosmologia

Pidän jälleen 1.-15.11. Ursan verkkokurssin kosmologiasta, sinne voi ilmoittautua täällä. Paikkoja on rajoitetusti. Kurssia kuvataan näin: ”Verkkokurssi tarjoaa napakan katsauksen moderniin kosmologiaan, sen oleellisimpiin teorioihin sekä hieman myös kosmologian historiaan.”

Luennoin taas kurssin Fysiikkaa runoilijoille Helsingin yliopistossa, tällä kertaa loppuvuodesta, 31.10.-12.12.. Luennot ovat maanantaisin ja tiistaisin kello 12.15-14.00. Kirjoitin kurssista aikoinaan hieman täällä.

Kurssin voi suorittaa sekä osana yliopisto-opintoja että Avoimessa yliopistossa. Kummassakin tapauksessa pitää ilmoittautua Sisu-järjestelmässä. Voi myös vain tulla paikalle kuuntelemaan ja kysymään ilmoittautumatta ja suorittamatta – mukana on joka vuosi ollut kiinnostuneita osallistujia, jotka eivät ole yliopistolla.

Kurssin kuvaus kotisivuilla on seuraava:

”Kurssilla avataan fysiikan käsitteitä ja maailmankuvallista merkitystä. Käsittelytapa on kvalitatiivinen ja keskusteleva. Aiheina ovat Newtonin klassinen mekaniikka, suppea suhteellisuusteoria, yleinen suhteellisuusteoria, kvanttimekaniikka, kvanttikenttäteoria ja hiukkasfysiikka, kosmologia sekä yritykset kohti kaiken teoriaa. Tämä ei ole tieteen historian eikä filosofian kurssi, vaikka niitä käsitelläänkin, vaan fyysikon kuvaus fysiikan teorioiden kehityksestä ja sisällöstä.

Kurssi on suunnattu heille, jotka eivät ole fysiikan opiskelijoita. Kurssi saattaa kuitenkin olla kiinnostava myös etenkin aloitteleville fysiikan opiskelijoille. Kurssi ei edellytä esitietoja fysiikasta eikä sisällä laskemista.”

Kurssin suorittaneet opiskelijat ovat pitäneet siitä kovasti. Alla muutama ote palautteesta,  kotisivuilla on lisää kommentteja kurssista:

Kurssi oli todella antoisa, kiitos! Tällaisia tieteenalojen välisiä kädenojennuksia kaivattaisiin enemmän. Tuntuu, että noin yleisesti ottaen fysiikasta kiinnostunut humanisti voi joko tyytyä populaarikirjallisuuteen tarjoamaan pintaraapaisuun tai vaihtoehtoisesti aloittaa fysiikan opiskelun aivan a:sta; välimuotoa on vaikea löytää. Tämä kurssi täytti tämän puutteen erinomaisesti.

• Kurssilta sai aimo annoksen jäsennettyä, johdonmukaista tietoa modernista fysiikasta kaikkineen ja sen tämän hetkisestä tilasta. ERITTÄIN TYYTYVÄINEN tähän antiin. Mielestäni tälle kohderyhmälle mahtava kokonaisuus, ainakin näin itse koin.

• Olen todella iloinen, että tulin kurssille. Kurssilla ei tuntunut, että olisi ollut painetta ymmärtää kaikki, vaan sai rauhassa pohdiskella asioita. Kurssi oli tehokas maailmankuvan muokkaaja, ja ainakin itselläni monet annettuina ottamani käsitykset lensivät romukoppaan. Tämä oli yksi yliopiston parhaista kursseista ja toivon todella että se luennoidaan joskus uudestaan!

Yksi kommentti “Taas fysiikkaa runoilijoille ja kosmologiaa”

  1. Erkki Kolehmainen sanoo:

    ”…mukana on joka vuosi ollut kiinnostuneita osallistujia, jotka eivät ole yliopistolla.”

    Oulun yliopisto meni astetta pidemmälle sallimalla Aapo Heikkilän ortotopologian luennot tiloissaan! Nekin olivat hyvin suosittuja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *