Kuu, planeetat ja komeetat


Jupiterin piirroshavainnot

Havaintokorteista

Jupiteria varten on olemassa oma Jupiter-havaintokortti, joita saa tilata Ursasta tai vetäjiltä. Toistaiseksi emme ole ehtineet tuottaa korttia pdf:ksi verkkosivuille. Periaatteessa havainnon voi piirtää ellipsin sisään, jonka akselien suhde on noin 9:10.

Havainnon kestosta

Koska Jupiter pyörii nopeasti, tulee yksi havainto tehdä 10-15 minuutin sisällä. Jos seeing on vähänkin vaihteleva, tuo aika myös kannattaa käyttää kytäten hyviä rauhallisen ilman hetkiä.

"Kokovartalopiirroksia" kannattanee tehdä korkeintaan noin parin tunnin välein. Ei toki kukaan kiellä tiuhemminkin piirtelmästä, näin erityisesti, jos sää näyttää parantuvan huonomman seeingin aikana tehdyn piirroksen jälkeen.

Piirtotekniikasta

1. ihan ensimmäisenä kannattaa huolella hahmotella Jupiterin pilvivyöt oikeille leveysasteille. On hyvä tarkastaa että ne tulevat myös vaakasuoraan havaintokorteissa olevan soikion sisään. Tässä kohtaa usein huomaa huolella ja sutaisten tehdyn havainnon eron. Eli ensin siis vyöt ja niiden leveydet, napa-alueet mukaanlukien kohdalleen.

2. toisessa vaiheessa ryhdytään tarkastelemaan suurempia yksityiskohtia, esim. Punaisen pilkun koloa ja pilkkua itseään, isompia ovaaleja, vöiden (eritoten SEB:n, eteläisen ekvaattorivyön) kahtiajakoa sekä myös vöiden tummuuseroja.

3. kolmannessa vaiheessa etsitään ja kytätään pienimpiä yksityiskohtia, nykeröitä, siltoja, tummentumia ym. Kannattaa huomata, monet komealta näyttävät piirrokset on oikeasti tehty "keräävällä" havaintotekniikalla. Eli jotkut piirroksen yksityiskohdat ovat saattaneet näkyä vain muutamia sekunteja koko kymmenminuuttisen aikana.

Tiedot muistiin

Lopuksi on hyvä vielä merkitä muistiin piirroksen olennaiset tiedot:

  • havaitsija
  • havaintopaikka
  • havaintoaika (alku ja loppuhetket, minuutin tarkkuus riittää, merkitse myös onko UT, normaali- vai kesäaika)
  • kaukoputken tyyppi, koko, polttoväli
  • käytetyt okulaarit ja mahdolliset värisuotimet, käytettiinkö kulmaprismaa
  • keskimääräinen seeing (asteikkohan on 1-5, 1=paras), esim. S = 3 tai S = 2-3
  • keskimeridiaanin arvot voi laskea, jos osaa. Aikana voi käyttää havainnon keskikohtaa.

Aluksi piirtäminen voi olla hankalaa ja tuntuu, ettei planeetasta mitään näe. Piirtämään ja etsimään yksityiskohtia oppii vähitellen.


Pääsivulle
Jupiter-sivulle

Päivitetty 10.3.2003 kuuplan@ursa.fi