Pimeästä

9.3.2014 klo 23.23, kirjoittaja
Kategoriat: Kosmokseen kirjoitettua , Kosmologia

Mainittakoon, että puhun Porin Taidemuseossa Pimeästä-näyttelyn yhteydessä keskiviikkona 2.4. kello 18.30 otsikolla ”Näkymätön luuranko – pimeä aine maailmankaikkeudessa”. Museoon on keskiviikkoisin vapaa pääsy kello 18-20. Puheen kuvaus on seuraava:

”Noin 80% maailmankaikkeuden aineesta on pimeää ainetta. Sitä ei voi ihmisaistein havaita, mutta se määrää maailmankaikkeuden muodon. Pimeästä aineesta on gravitaation perusteella paljon todistusaineistoa, mutta sen yksityiskohdista ei tiedetä juuri mitään.”

Päivitys (10/03/14): Joitakuita saattaa kiinnostaa uusi populaarin tiedeviestinnän verkkosivusto. Siellä on muun materiaalin lisäksi lyhyitä haastatteluja, haastateltavina mm. Tiina Raevaara, Leo Lahti, Kari Enqvist, Teivo Teivainen ja minä. (En muista mitä sanoin tässä haastattelussa, mutta muut haastattelut ainakin vaikuttavat kiinnostavilta.) Haastatteluita on myös sivuston YouTube-kanavalla.

2 kommenttia “Pimeästä”

 1. Eusa sanoo:

  Fanitit oikeakätisten neutriinojen spekulaatiota jossain vaiheessa pimeän massan kandidaateiksi. Miten todetaan, että neutriino yleensä on jonkinkätinen? (eli vasenkätinen) ?

  Itse olen aina kuvitellut, että neutriino ja antineutriino ovat yksi ja sama hiukkanen ja että kätisyys olisi aineen tai antiaineen kanssa vuorovaikuttamisen tulos (neutriino olisi massaton / kiraliteetti=helisiteetti). Myös olen luullut, että neutriino ja antineutriino muodostavat koherenttina fotonirakenteen, joka voi kantaa sähkökentän kvanttia ja vuorovaikuttaa siten aineen kanssa.

  Oikaise käsityksiäni, kiitos.

  Joka tapauksessa neutriinosäteilytausta kai voisi olla voimakkaampikin aaltokenttä kuin mitä nykyisistä muodostumis- ja hajoamiskanavista voimme suoraan tunnistaa… Onko pimeän aineen kandidaatiksi kelpuutettu ja onko teoreettista tutkimusta?

 2. Syksy Räsänen sanoo:

  Eusa:

  Tavalliset neutriinot eivät voi olla pimeää ainetta. Tarkemmin neutriinoista alla. Ei kätisyydestä enempää tässä yhteydessä.

  http://www.tiede.fi/artikkeli/blogit/maailmankaikkeutta_etsimassa/pikkupuolueettomien_taustoja

  http://www.tiede.fi/artikkeli/blogit/maailmankaikkeutta_etsimassa/pikkupuolueettomien_epamaaraisyytta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *