Ei tiedettä ilman ennustuksia

4.5.2015 klo 20.22, kirjoittaja
Kategoriat: Kosmokseen kirjoitettua , Kosmologia

Tieteessä tapahtuu –lehdessä 3/2015 on artikkelini ennustamisesta. Ingressi on seuraava:

”Hahmottelen ennustamista tieteessä, käyttäen esimerkkeinä hiukkasfysiikkaa ja kosmologiaa. Sana tiede tarkoittaa tässä luonnontiedettä laajasti ymmärrettynä, eli karkeasti sanottuna rationaalisia yrityksiä selvittää sitä, millainen fysikaalinen todellisuus on. En väitä näiden huomioiden olevan omaperäisiä.”

Artikkeli perustuu AID-tilaisuudessa 8.12.2014 pitämääni esitykseen, ja se jatkaa taloustieteen tiimoilta käytyä keskustelua. Lehdessä on myös tilaisuudessa puhuneiden taloustieteilijä Antti Ripatin ja meteorologi Heikki Järvisen tekstit, ja AID-keskustelun järjestäneen Uskali Mäen johdanto. Kaikki tekstit ovat luettavissa lehden sivuilta.

3 kommenttia “Ei tiedettä ilman ennustuksia”

 1. Metusalah sanoo:

  Onko oikea ennustaminen lopulta muuta kuin puhdasta matematiikkaa? Taivaanmekaniikan tapahtumista kyetään tarvittaessa ”ennustamaan” esim. Auringon ja Kuun pimennykset tuhansiksi vuosiksi eteenpäin, koska muuttujia on niin vähän. Mutta onko tämä ennustamista?

  Ihmiselon tapahtumiin keskittyneitä nostradamuksia ja ennustajaeukkoja on pilvin pimein, mutta heidän visionsa ovat puhtaita arvauksia, koska muuttujia on niin valtavasti, ettei kukaan pysty niitä kaikkia huomioimaan.
  Ehkä joskus kehitetään tietokone, joka pystyy kertomaan missä olen huomisiltana klo 21. Tämäkin vain sillä edellytyksellä, että kaikki tarvittavat muuttujatiedot on syötetty laitteeseen oikein. 🙂

  1. Eikö näitä hylättyjä kommentteja voisi poistaa eikä jättää ikuisesti odottamaan hyväksyntää? Häiritsevät turhaan hienon blogin seuraamista. Ainakin omassa blogissani poistaminen onnistuu.

 2. Syksy Räsänen sanoo:

  Markku Tamminen:

  En tiennyt, että lukijat näkevät omat julkaisemattomat kommenttinsa. Poistan ne jatkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *