Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tietotekniikka

Stellarium

 

www.stellarium.org

Windows 32+64 bit, macOS, Linux

Open Source

Planetaario-ohjelma on yksi perusohjelmistotyypeistä, jollaiselle tähtiharrastajalla on käyttöä. Stellarium on tähtitaivaan asentoa, yksityiskohtiä ja liikettä simuloiva ohjelma. Sen kehittäjän alkutavoitteena oli alkujaan näyttää mahdollisimman aidon näköinen ja dynaaminen tähtitaivas. Stellariumista on lukuisien päivitysten ja lisäosien myötä kehittynyt yksi tunnetuimmista ilmaiseksi saatavilla olevista tietokoneohjelmista.

Peruskäytössä harrastaja pääsee ohjelmistolla näkemään tähtikartan halutulle paikalle ja suunnittelemaan havaintonsa sen mukaan. Tähtitaivaan liikkeen ajan kuluessa näkee myös ja pystyypä ohjelmalla myös tutkimaan planeettojen liikkeitä kuukausien ja vuosienkin kuluessa.

 

 

 

 

Koko taivaan perustähtikartan näkeminen kerralla onnistuu zoomaamalla ulospäin. Käyttäjä saa itse valita, miten paljon tietoa ruudulla näytetään, vai rajoitutaanko pelkästään taivaalla näkyviin kohteisiin eikä niiden nimistöön.

Ohjelmiston ja taivaan esityskielen saa valittua suomeksi, mikä auttaa tähtiharrastajia kohteiden opettelussa.

Stellariumiin on saatavilla lisäosia ja tietokantoja, joista osa on vuosien varrella liitetty kiinteiksi osiksi pääohjelmistoa. Näitä ovat esimerkiksi satelliittien näkyvyysennusteet.

 

 

Tähtitaivaan mytologia on osa Stellariumin sisältöä. Länsimaalaisesta tähtimytologiasta on ohjelmassa mukana taiteelliset kuvat. Sen sijaan kymmenistä muista kulttuureista on eri määrä niiden tähdistöjen jaotteluja ja nimistöä. Onpa mukana myös saamelaisen tähtitaivaan yksityiskohtia.

Kokonaisuudessaan Stellarium on monipuolinen ohjelma harrastajalle, kunhan ei odota sen kelpaavan tarkkojen kaukoputkikohteiden havainnointiin. Parhaimmillaan se on paljain silmin ja kiikareilla näkyvien kohteiden tutkimiseen sekä taivaan ja taivaankappaleiden liikkeiden visualisointiin.