Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tietotekniikka

Celestia

 

Celestiaproject.net

Windows 32 bit, Mac OS X, Linux

Open Source

3D-ohjelma Celestia tarjoaa mahdollisuuden matkailla virtuaalisesti aurinkokunnassa ja kauempana kolmiulotteisessa avaruudessa. Celestia sopii erityisen hyvin avaruuden mittakaavojen ja taivaankappaleiden yksityiskohtien esittelyyn.

Ohjelmisto vaatii tietokoneen näytönohjaimelta kohtuullisesti tehoa, jos käytössä ovat tarkat tekstuurit ja framerate halutaan pitää korkeana ja sulavana. Parhaiten ohjelma toimii SSD-levyltä, jossa tekstuurien latausajat ovat pienet.

Yllä olevassa kuvassa planeettojen koot on liioiteltu lisäosan avulla. Lisäosia on saatavilla runsaasti Celestiamotherlode.net-sivustolta. Myös opetuskäyttöön on oma Celestia Educational Activities -pakettinsa. Siinä missä perusohjelman asennus vie tilaa vain muutamia kymmeniä megatavuja, kasvaa ohjelma kymmeniin gigatavuihin ison erotuskyvyn tekstuurit asennettaessa. Skaalaavien tekstuurikokojen (virtual maps) ansiosta ohjelman uudemmissa versioissa se ei enää hidastu hirveän paljon isompia tekstuureja käytettäessä.

Planeettojen kuiden radat pääsee näkemään Celestian kolmiulotteisen kääntelyn ja animaation avulla paljon ymmärrettävämmin kuin koskaan kuvien avulla. Monista kuista ja pienkappaleista on saatavilla sekä pintatekstuurit että 3D-mallit ladattavina.

Sen sijaan Celestian suurimpana puutteena voi pitää sitä, että planeettojen ja kuiden pinnat ovat vain kaksiulotteisia, vaikka topografiatekstuurien avulla ohjelma pystyykin simuloimaan varjoja varsin hyvin.

Yllä vertaillaan tähtien kokoja keskenään Education Activities -version esityksessä. Celestiaan saa tehtyä scriptejä, joiden avulla ohjelma animoi halutunlaiset liikkeet. Lineaariset kääntymiset ja on/off -liikkumiset scripteissä häviävät kuitenkin osaavan esittelijän ohjaamalle esitykselle.

Celestiassa kohteiden valinta, liikkuminen ja näyttöasetusten valinnat onnistuvat kaikki ylävalikkojen kautta. Parhaimmillaan esityskäytössä ohjelma on kuitenkin, kun käyttäjä osaa ulkoa kaikki valintojen näppäinkomennot ja pystyy pyörittämään virtuaalimatkailua yleisön näkökulmasta kuin taikuudella. Ohjelman sujuva hallinta vaatii kymmenien tuntien harjoittelun, mutta sen ansiosta Celestia on yksi viihdyttävimmistä esitysohjelmistoista lähes mille tahansa yleisölle.