Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Marraskuu 2023

Planeetat

Jupiter ja Uranus ovat oppositiossa. Venus näkyy aamutaivaalla, Saturnus ja Neptunus puolestaan iltataivaalla.

Merkurius

Merkurius on näkymättömissä. Kuukauden mittaan planeetan etäisyys Auringosta kasvaa, mutta kumpikin laskee jokseenkin samaan aikaan lounaisen horisontin taakse.

Merkurius on Vaa’an tähdistössä, mistä se siirtyy 9.11. Skorpioniin ja 14.11. Käärmeenkantajaan. Planeetta palaa 20.11. noin tunniksi Skorpionin puolelle, mutta siirtyy samana päivänä taas Käärmeenkantajaan ja 28.11. Jousimieheen.

Venus

Venus oli lokakuun lopulla suurimmassa läntisessä elongaatiossaan, joten se näkyy marraskuussa edelleen hyvin aamutaivaalla. Kuun alkupäivinä planeetta on tunti ennen auringonnousua kaakossa lähes 27 asteen korkeudella, kuun lopussa se on samaan aikaan eteläkaakossa 20 asteessa. Venus siirtyy 2.11. Leijonan tähdistöstä Neitsyeen.

Vähenevä Kuu on 9.11. lähellä Venusta ja peittää sen puoliltapäivin. Kuu on tapahtuman alkaessa 24 asteen korkeudella lounaassa. Tarkat peiton alku- ja loppuajat riippuvat sijainnista ja löytyvät Tähdet 2023 -vuosikirjan sivulta 149. Tapahtumaa on vaikea havaita paljain silmin.

Mars

Mars on 18.11. konjunktiossa Auringon takana, joten se ei näy. Mars siirtyy 25.11. Vaa’an tähdistöstä Skorpioniin.

Jupiter

Jupiter on 3.11. oppositiossa. Planeetta ohittaa eteläsuunnan kuun alussa puoliltaöin vajaan 44 asteen korkeudella, kuun lopussa se on etelässä asteen verran alempana jo iltakymmenen aikoihin. Jupiter on Oinaan tähdistössä.

Kasvava kuperakuu on lähellä Jupiteria kahtena yönä 24.–26.11. Pienin välimatka on alle kaksi astetta, mutta silloin kaksikko on pohjoisen horisontin alapuolella.

Saturnus

Saturnus näkyy iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelässä vähän ennen kahdeksaa, kuun lopussa jo kuudelta. Korkeus on melko vaatimaton, vain noin 17 astetta. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.  

Puolikas Kuu on 20.11. runsaat kolme astetta Saturnuksen eteläpuolella.

Uranus

Uranus on 13.11. oppositiossa. Planeetta on kuun alussa etelässä yöllä vähän ennen yhtä, kuun lopussa yhdentoista aikoihin. Korkeutta sillä on yli 47 astetta. Planeetta on Oinaan tähdistössä.  

Melkein täysikuu on lähellä Uranusta yöllä 25./26.11. sekä seuraavana iltana. Välimatka on pienimmillään alle kaksi astetta, mutta silloin Kuu ja Uranus ovat pohjoisen suunnassa taivaanrannan takana.

Neptunus

Neptunus näkyy hyvin iltataivaalla. Planeetta kohoaa korkeimmillaan lähes 26 asteeseen. Neptunus on etelässä kuun alussa vartin yli yhdeksän ja kuun lopussa vartin yli seitsemän. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä. Marraskuussa Neptunuksen ja Jupiterin välimatka on pienimmillään noin kuusi astetta.

Kasvava kuperakuu on 4./5.11. lähellä Neptunusta. Välimatka on pienimmillään alle neljä astetta, mutta silloin kaksikko on vielä itäisen taivaanrannan takana. Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkymistä.