Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Maaliskuu 2023

Planeetat

Planeetoista Mars on yhä korkealla iltataivaalla, Jupiter on painumassa alemmas, mutta Venus vastaavasti kipuaa korkeammalle. Kuun alussa planeetat ohittavat toisensa lähietäisyydeltä.

Merkurius

Merkurius on aamutaivaalla, mutta se nousee kuun alkupäivinä samoihin aikoihin Auringon kanssa. Planeetta on yläkonjunktiossa 17.3. ja siirtyy sen jälkeen iltataivaalle. Se on kuun lopulla kirkas, mutta vielä hyvin matalalla, tunti auringonlaskun jälkeen vain runsaan kolmen asteen korkeudella. Lisää planeetan näkymisestä on sivulla 47. Merkurius siirtyy 1.3. Kauriin tähdistöstä Vesimieheen, mistä se jatkaa 16.3. Kaloihin, piipahtaa 22.3. Valaskalan puolella ja palaa 23.3. takaisin Kaloihin.

Merkurius ohittaa 27./28.3. Jupiterin pohjoispuolelta. Etäisyys kutistuu minimissään 28.3. alle puolentoista asteen, mutta planeetat ovat silloin päivätaivaalla.

Venus

Venus kasvattaa välimatkaa Aurinkoon ja näkyy iltataivaalla yhä ylempänä. Planeetta on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 15 asteen korkeudella, kuun lopussa lännen suunnalla jo yli 20 asteessa. Venus siirtyy 16.3. Kalojen tähdistöstä Oinaaseen.

Venus on 2.3. puoli astetta Jupiterin pohjoispuolella. Planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 12 asteen korkeudella.
Kasvava Kuu on 24.3. illalla lähellä Venusta ja Uranusta. Venus on tunti auringonlaskun jälkeen lännen suunnalla 20 asteen ja Uranus 25 asteen korkeudella. Kuun välimatka Venukseen oli pienimmillään alle asteen, mutta kaksikko oli silloin vielä päivätaivaalla. Kuu lähestyy Uranusta illan mittaan. Etäisyys kutistuu alle puoleen asteeseen, mutta Kuu ja planeetta ovat silloin jo laskeneet.

Venus on 30.–31.3. runsaan asteen Uranuksen pohjoispuolella. Planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen läntisellä taivaalla yli 20 asteen korkeudella.

Mars

Mars näkyy vielä iltataivaalla, mutta yhä kehnommin. Maaliskuun alussa punainen planeetta on etelässä 55 asteen korkeudella noin tunti auringonlaskun jälkeen, kuun lopussa se on samaan aikaan lounaassa vajaan 50 asteen korkeudella. Mars on himmentynyt selvästi, ja sen näennäinen läpimitta on kutistunut runsaasta kahdeksasta kaarisekunnista 6,5 kaarisekuntiin. Planeetta siirtyy 26.3. Härän tähdistöstä Kaksosiin.

Puolikas Kuu on 28./29.3. lähellä Marsia. Kuu ohittaa planeetan pohjoispuolelta päivällä. Välimatka on alle kaksi astetta.

Jupiter

Jupiter on katoamassa iltataivaalta. Kuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen vielä 15 asteen korkeudella länsilounaisella taivaalla, mutta kuun lopussa se laskee jo puolisen tuntia Auringon jälkeen eikä enää näy. Jupiter on Kalojen tähdistössä.

Jupiter on 2.3. puoli astetta Venuksen eteläpuolella. Planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 12 asteen korkeudella.
Kapea kuunsirppi on 22.3. Jupiterin eteläpuolella. Kohtaaminen on haastava havaittavaksi, sillä puoli tuntia auringonlaskun jälkeen Jupiter on vain seitsemän asteen korkeudella.

Merkurius ohittaa 27./28.3. Jupiterin pohjoispuolelta. Etäisyys kutistuu minimissään 28.3. alle puolentoista asteen, mutta planeetat ovat silloin päivätaivaalla.

Saturnus

Saturnus oli 16.2. konjunktiossa, joten se on edelleen niin lähellä Aurinkoa, että sitä on mahdoton nähdä. Kuun lopussakin planeetta nousee vain vartin verran ennen Aurinkoa. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus näkyy vielä tovin iltataivaalla. Planeetta on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa 40 asteen korkeudella. Kuun lopussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen lännessä vajaan 20 asteen korkeudella. Uranus on Oinaan tähdistössä.

Kasvava Kuu on 24.3. illalla lähellä Uranusta ja Venusta ja Uranusta. Venus on tunti auringonlaskun jälkeen lännen suunnalla 20 asteen ja Uranus 25 asteen korkeudella. Kuun välimatka Venukseen oli pienimmillään alle asteen, mutta kaksikko oli silloin vielä päivätaivaalla. Kuu lähestyy Uranusta illan mittaan. Etäisyys kutistuu alle puoleen asteeseen, mutta Kuu ja planeetta ovat silloin jo laskeneet.

Uranus on 30.–31.3. runsaan asteen Venuksen eteläpuolella. Planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen läntisellä taivaalla yli 20 asteen korkeudella.

Neptunus

Neptunus ei näy. Planeetta laskee kuun alussa tunnin verran Auringon jälkeen ja on 16.3. konjunktiossa Auringon takana. Planeetta siirtyy 4.3. Vesimiehestä Kaloihin.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 22.3. Kuu lähellä Jupiteria illalla
  • 24.3. Kuu lähellä Venusta ja Uranusta illalla
  • 28.3. Kuu lähellä Marsia aamuyöllä
  • 28./29.3. Kuu lähellä Marsia yöllä 28./29.3.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 1.-6.3. Venus lähellä Jupiteria 25.2.–6.3., lähimmillään 2.3.
  • 26.-29.3. Merkurius lähellä Jupiteria illalla 26.–29.3.
  • 30.-31.3. Venus lähellä Uranusta 30.–31.3.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 16.3. Neptunus konjunktiossa
  • 17.3. Merkurius yläkonjunktiossa