Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Huhtikuu 2023

Planeetat

Venus nousee iltataivaalla ylemmäs, Mars puolestaan himmenee entisestään. Merkurius näkyy alkukuusta, muut planeetat hukkuvat Auringon loisteeseen.

Merkurius

Merkurius näkyy melko hyvin huhtikuun alkupuolella, sillä sen suurin itäinen elongaatio on 12.4. Silloin planeetta on yli 19 asteen päässä Auringosta ja 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen länsiluoteessa kymmenen asteen korkeudella. Kuun lopulla Merkurius on Auringon suunnassa. Merkurius on huhtikuun alussa Kalojen tähdistössä, mistä se siirtyy 3.4. Oinaaseen. Lisää planeetan näkymisestä on seuraavalla sivulla

Noin puolentoista vuorokauden ikäinen kuunsirppi on 21.4. viitisen astetta Merkuriuksen itäpuolella. Kohtaamista on vaikea nähdä, sillä Merkurius on 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen länsiluoteessa vain runsaan kuuden asteen korkeudella.

Venus

Venus näkyy iltataivaalla yhä paremmin. Planeetta on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen suoraan lännessä vähän yli 20 asteen korkeudella, kuun lopussa länsiluoteessa vajaan 22 asteen korkeudella. Venus siirtyy 7.4. Oinaan tähdistöstä Härkään.

Venus on 6.–16.4. lähellä Plejadien tähtijoukkoa. Etäisyys on pienimmillään 11.4., jolloin se on noin kolme astetta.
Kasvava Kuu on 23./24.4. lähellä Venusta sen pohjoispuolella. Päivällä 23.4. välimatka on alle asteen. Tunti auringonlaskun jälkeen, jolloin Venus on lännessä 22 asteen korkeudella, etäisyyttä on vajaat kolme astetta.

Mars

Mars on edelleen iltataivaalla, mutta näkyy yhä vaatimattomammin. Planeetta on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa 49 asteen korkeudella, kuun lopussa länsilounaassa vajaan 35 asteen korkeudella. Marsin näennäinen läpimitta on huhtikuun alussa 6,5 kaarisekuntia, kuun loppupäivinä alle 5,5 kaarisekuntia. Planeetta on Kaksosten tähdistössä.  

Kasvava Kuu on 25./26.4. läntisellä taivaalla seitsemän astetta Marsin länsipuolella. Kaksikon laskiessa väli on alle kolme astetta.

Jupiter

Jupiter on 12.4. konjunktiossa, joten se on koko huhtikuun ajan näkymättömissä Auringon suunnassa. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Saturnus

Saturnus on aamutaivaalla, mutta hukkuu Auringon loisteeseen. Kuun alussa se nousee parikymmentä minuuttia ja kuun lopussa kolmisen varttia ennen Aurinkoa. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus on katoamassa Auringon loisteeseen. Planeetta on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen lännessä vajaan 19 asteen korkeudella, kuun lopussa se laskee jo kolmisen varttia Auringon jälkeen. Uranus on Oinaan tähdistössä.

Neptunus

Neptunus on siirtynyt aamutaivaalle, mutta planeetta nousee loppukuustakin vain puolisen tuntia ennen Aurinkoa, joten sitä ei voi nähdä. Neptunus on Kalojen tähdistössä.