Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Elokuu 2023

 Meteorit

Perseidit on yksi suurista meteoriparvista ja ainoa lämpimään vuodenaikaan näkyvä. Se tekee parvesta suositun. Perseidejä näkyy 17.7.–24.8., eniten 10.–14.8. Tänä vuonna paras havaintoaika on sunnuntain 13.8. aamuyö. Seuraavinakin öinä saattaa näkyä runsaammin meteoreja. Niitä nähdään kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian välistä. Alue on alkuyöstä koillisessa, mutta kohoaa yön aikana korkeammalle itään.

Maksimin aikaan hyvissä olosuhteissa voi nähdä jopa 60 tähdenlentoa tunnissa. Vähenevä Kuu ei juurikaan häiritse havaintoja.

Perseidit ovat nopeita, usein melko kirkkaita ja jättävät monesti vanan. Parvi liittyy Swift-Tuttle-komeettaan.

 

 

Eteläisiä delta-akvarideja nähdään heinä–elokuussa. Parven maksimi oli heinäkuun lopussa. Vielä perseidien aikaankin on mahdollista nähdä akvarideja. Kuu ja vaalea taivas rajoittavat meteorien näkymistä alkukuusta. Ne näyttävät tulevan matalalta Vesimiehen suunnalta kaakon ja etelän väliltä. Hidas punertava taivaan yli pyyhkäisevä meteori on melko varmasti akvaridi.

Kappa-cygnidejä näkyy 3.–28.8. ja parven maksimi on 17.8. Yön aikana voi nähdä muutaman kappa-cygnidin. Uusikuu on 16.8., joten Kuu ei haittaa meteorien metsästystä.

Aurigidien tähdenlentoja nähdään 28.8.–5.9. Maksimi on syyskuun alussa. Normaalisti aurigideja nähdään noin viisi tunnissa. Aktiivisuus kasvaa ajoittain, viimeksi vuonna 2021. Meteorit ovat melko nopeita ja näyttävät tulevan Capellan lähistöltä. Täysikuu 31.8. häiritsee havaintoja.