Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Huhtikuu 2022

Planeetat

Huhtikuun lopulla yöt ovat jo melko valoisia. Merkurius näkyy kuun lopulla iltataivaalla, muut planeetat ovat hyvin matalalla tai kokonaan näkymättömissä.

Merkurius

Merkurius on 3.4. yläkonjunktiossa Auringon takana. Sen jälkeen planeetta siirtyy iltataivaalle ja alkaa näkyä vasta kuun loppupuolella lähestyessään suurinta itäistä elongaatiota, joka on 29.4. Silloin Merkurius laskee yli 2,5 tuntia Aurinkoa myöhemmin. Tunti auringonlaskun jälkeen planeetta on länsiluoteen suunnalla hieman alle yhdeksän asteen korkeudella. Merkurius on huhtikuun alussa Valaskaloissa, mutta siirtyy jo 1.4. Kaloihin. Matka jatkuu 10.4. Oinaaseen ja 26.4. Härkään.

Merkurius on 26.4.–3.5. lähellä Plejadien tähtijoukkoa. Planeetta on 29.4. asteen verran joukon eteläpuolella.

Venus

Venus on aamutaivaalla, mutta niin matalalla, että sitä on mahdoton nähdä. Planeetta nousee kuun alussa vajaa tunti, kuun lopussa enää puolisen tuntia ennen Aurinkoa. Venus on Kauriin tähdistössä, mistä se siirtyy 3.4. Vesimieheen ja 28.4. Kaloihin.

Mars

Mars on aamutaivaalla, mutta nousee koko kuukauden vain runsaat puoli tuntia ennen Aurinkoa, joten sitä on mahdoton nähdä. Planeetta on Kauriin tähdistössä, mutta siirtyy 11.4. Vesimieheen.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla, mutta kuun lopussakin se nousee vain puolisen tuntia ennen Aurinkoa, joten se ei näy. Planeetta siirtyy 14.4. Vesimiehen tähdistöstä Kaloihin.

Saturnus

Saturnus on aamutaivaalla, mutta häviää Auringon loisteeseen. Kuun alussa se nousee puolisen tuntia ja kuun lopussa noin tunti ennen Aurinkoa. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Uranus

Uranus on vähitellen katoamassa Auringon loisteeseen. Planeetta on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen lännessä 15 asteen korkeudella, kuun lopussa se laskee jo reilu varttitunti Auringon jälkeen. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Kapea kasvava Kuu on 3.4. lähellä Uranusta. Etäisyys on pienimmillään alle 1,5 astetta. Kaksikko on tunti auringonlaskun jälkeen lännessä hieman yli 13 asteen korkeudella.

Neptunus

Neptunus on siirtynyt aamutaivaalle, mutta on vielä loppukuustakin liian matalalla, jotta sen voisi nähdä. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 3.4. Kuu lähellä Uranusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

  • 26.-30.4. Merkurius lähellä Plejadeja 26.4.–3.5.

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 3.4. Merkurius yläkonjunktiossa
  • 29.4. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa