Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Marraskuu 2021

Planeetat

Merkuriuksen voi nähdä aamutaivaalla, Jupiter ja Saturnus lähestyvät iltataivaalla auringonlaskun suuntaa. Uranus on oppositiossa ja Neptunus on näkyvissä koko illan.

Merkurius

Merkurius näkyy kuun alussa aamutaivaalla. Silloin planeetta on Auringon noustessa 12 asteen korkeudella kaakkoisella taivaalla. Merkurius on 29.11. yläkonjunktiossa eli Auringon takana, jolloin se ei näy. Planeetta on kuun alussa Neitsyen tähdistössä, mutta siirtyy 10.11. Vaakaan, 24.11. Skorpioniin ja 29.11. Käärmeenkantajaan.

Kapea kuunsirppi on 3.11. aamutaivaalla lähellä Merkuriusta ja Neitsyen tähdistön Spica-tähteä. Merkurius on Auringon noustessa vain 11 asteen korkeudella kaakkoisella taivaalla. Illalla Kuun etäisyys planeettaan on pienimmillään vain muutamia kaariminuutteja ja Spicaan reilut neljä astetta, mutta silloin kolmikko on horisontin alapuolella.

Merkurius on 10.11. aamulla asteen päässä Marsista. Mars näkyy vain kaukoputkella.

Venus

Venus on niin alhaalla, että etelän suunnallakin sen korkeus jää alle kolmen asteen. Vaikka planeetta laskee kuun alussa vajaan tunnin ja kuun lopussa jo yli kaksi tuntia Aurinkoa myöhemmin, se on niin matalalla, että sitä on mahdoton löytää eteläisestä horisontista. Venus on kuun alussa hetken Käärmeenkantajan tähdistössä, mutta siirtyy jo 2.11. Jousimieheen.

Kuu on 8.11. matalalla lähellä Venusta.

Mars

Mars on siirtynyt aamutaivaalle, mutta on niin lähellä Aurinkoa, ettei se näy. Planeetta siirtyy 11.11. Neitsyestä Vaakaan.

Mars on 10.11. aamulla asteen päässä Merkuriuksesta.

Jupiter

Jupiter on lähestymässä hiljalleen Aurinkoa ja nousee korkeimmilleen etelän suunnalle ilta illalta aikaisemmin. Kuun lopussa planeetta on etelässä runsaan 15 asteen korkeudella jo pari tuntia auringonlaskun jälkeen. Jupiter on Kauriin tähdistössä.

Kasvava Kuu on 11.11. viisi astetta Jupiterin eteläpuolella. Planeetan korkeus on etelässä 15 astetta.

Saturnus

Saturnus on edelleen matalalla iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelän suunnalla noin kymmenen asteen korkeudella vartin yli kuusi, kuun lopussa jo puoli viideltä.

Kasvava Kuu on 10.11. viisi astetta Saturnuksen eteläpuolella. Planeetan korkeus on etelässä hieman yli kymmenen astetta.

Uranus

Uranus on oppositiossa 5.11. ja näkyy koko yön. Planeetta on kuun alussa etelän suunnalla 45 asteen korkeudella puoli yhdeltä yöllä, kuun lopussa puoli yhdeltätoista illalla. Pilkkopimeällä paikalla Uranuksen voi nähdä paljain silmin ja kiikarilla erottuu helposti planeetan sinivihreä väri.

Vuorokautta vaille täysikuu on yöllä 17./18.11. lähellä Uranusta. Planeetan korkeus on etelässä 45 astetta, mutta etäisyys on pienimmillään kaksi astetta, kun kaksikko on jo laskemassa länteen. Kuun kirkkaus vaikeuttaa Uranuksen havaitsemista.

Neptunus

Neptunus on suhteellisen korkealla koko illan. Planeetta on etelässä 25 asteen korkeudella kuun alussa yhdeksän aikaan ja kuun lopussa jo seitsemän jälkeen.

Kasvava kuperakuu on 13./14.11. vajaat viisi astetta Neptunuksen eteläpuolella. Planeetan korkeus on etelän suunnalla 25 astetta. Kuun kirkkaus vaikeuttaa Neptunuksen havaitsemista.