Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Maaliskuu 2021

Planeetat

Himmenevä Mars on iltataivaalla, samoin Uranus, joka on kuitenkin hiljalleen lähestymässä Aurinkoa. Muut planeetat ovat Auringon suunnalla tai hyvin matalalla.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 6.3. Planeetta on kuitenkin hyvin matalalla ja nousee vain puolisen tuntia ennen Aurinkoa. Käytännössä sitä ei voi nähdä. Merkurius on Kauriin tähdistössä, mutta siirtyy 13.3. Vesimieheen.

Venus

Venus on yläkonjunktiossa Auringon takana 26.3. eikä näy. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä, mutta siirtyy 17.3. Kaloihin, piipahtaa 27.–29.3. Valaskalassa ja palaa takaisin Kalojen tähdistöön.

Mars

Mars on edelleen iltataivaan kohde. Vaikka planeetta himmenee kaiken aikaa, se kipuaa taivaalla yhä ylemmäs. Kuun alussa Mars on etelässä hieman ennen auringonlaskua, kuun lopussa jo yli kaksi tuntia ennen auringonlaskua. Silloin sen korkeus on yli 54 astetta. Mars on Härän tähdistössä.

Mars on 1.–11.3. lähellä Plejadien tähtijoukkoa (etäisyys pienimmillään 4.3.) ja 13.–24.3. lähellä Hyadien tähtijoukkoa (etäisyys pienimmillään 18.3.).

Kasvava Kuu on 19./20.3. iltayön taivaalla runsaan kahden asteen etäisyydellä Marsista ja vain hieman kauempana Härän tähdistön Aldebaranista.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla, mutta hyvin matalalla eikä siten näy. Etäisyys Auringosta kasvaa, mutta vielä kuun lopullakin planeetta nousee taivaanrannan takaa vain reilut puoli tuntia ennen Aurinkoa. Jupiter on edelleen Kauriin tähdistössä.

Saturnus

Saturnus on hiljalleen etääntymässä Auringosta, mutta on yhä matalalla. Planeetta nousee kuun lopussakin vain noin tunti ennen Aurinkoa, joten sitä on mahdoton nähdä.

Uranus

Uranus on kuun alussa tunti auringonlaskun jälkeen lounaisella taivaalla vielä 35 asteen korkeudella, mutta kuun lopussa planeetta laskee enää kolme tuntia Aurinkoa myöhemmin.

Kuu on illalla 16.–17.3. lähellä Uranusta.

Uranuksen voi periaatteessa nähdä myös paljain silmin hyvin pimeissä olosuhteissa ja selkeänä yönä, mutta se on erittäin himmeä. Paremmin sen näkee kiikarilla. Kaukoputkella Uranus näyttää pieneltä, vihertävältä levyltä.