Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas - Tammikuu 2020

Tähtitaivas

Tammikuu on hyvää aikaa tähtitaivaan tarkkailuun, ellei selkeällä säällä usein kipakaksi kiristyvän pakkasen anna haitata. Etelä-Suomessakin pimeää riittää 14 tuntia ja Pohjois-Suomessa lähes 16 tuntia. Sinä aikana tähtitaivaan ilme muuttuu täydellisesti. Illalla länteen laskevat tähtikuviot ehtivät nousta idästä ennen aamunkoittoa.

Iltayöllä eteläistä taivaankolkkaa hallitsevat talven kirkkaat tähtikuviot, jotka levittäytyvät himmeänä erottuvan Linnunradan molemmin puolin. Etelässä on helposti hahmotettava Orion, jonka vyö osoittaa vasemmalle alaviistoon kohti eteläkaakossa tuikkivaa Ison koiran Siriusta, taivaan näennäisesti kirkkainta tähteä.

Melkein suoraan Orionista ylös on Ajomiehen tähdistö. Sen kirkkain tähti Capella näkyy lähellä taivaanlakea. Se on yksi harvoista tähdistä, joka näkyy eteläisessä Suomessa kaikkina vuodenaikoina. Aamulla Otava on taivaanlaella ja sen ”häntä” osoittaa korkealla etelässä olevaan Karhunvartijan Arcturukseen. Kesäkolmio on nousemassa itäisellä taivaalla yhä korkeammalle.

Kuukauden kohde

Ison koiran tähdistössä on avoin tähtijoukko M41, johon kuuluu noin 100 tähteä. Joukko on kirkkaudeltaan 4. magnitudia, joten periaatteessa se erottuu pimeältä taivaalta paljain silmin. M41 on kuitenkin nelisen astetta Siriuksen eteläpuolella, joten joukon korkeus on eteläisimmässäkin Suomessa vain kymmenen astetta.

Tähtitaivas

Planeetta lähellä tähteä

  • 16-20.1. Mars lähellä Antaresta 16.-20.1

Kuu lähellä tähteä

  • 7/8.1. Kuu lähellä Aldebarania yöllä 7./8.1.
  • 10/11.1. Kuu lähellä Polluxia yöllä 10./11.1.
  • 13.1. Kuu lähellä Regulusta aamulla
  • 13/14.1. Kuu lähellä Regulusta yöllä 13./14.1.
  • 17.1. Kuu lähellä Spicaa aamulla