Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas - Maaliskuu 2020

Tähtitaivas

Maaliskuun lopulla päivä on jo yötä pidempi. Pimeä aika vähenee kuukauden kuluessa Etelä-Suomessa 11 tunnista kahdeksaan. Pohjois-Suomessa kuun lopussa havaintoaikaa on enää viisi tuntia. Kesäaikaan siirtymisen 29.3. aiheuttama tunnin hyppäys vaikeuttaa tilannetta.

Pimeän laskeutuessa talven tähtikuviot näkyvät vielä hyvin lounaisella taivaalla. Iltayöllä etelätaivaan selkein tähtikuvio on Leijona, jonka kirkkain tähti Regulus sijaitsee kuvion oikeassa reunassa. Yhdessä sen yläpuolella olevan Leijonan ”pään” kanssa se muodostaa peilatun kysymysmerkin muotoisen kuvion, ”Sirpin”. Leijonan länsipuolella on himmeätähtinen Kravun tähdistö. Regulus-tähden ja Kaksosten Polluxin välisen linjan puolivälin alapuolelta löytyy paljain silmin näkyvä Praesepen tähtijoukko, joka tunnetaan myös Messierin luettelon kohteena M44.

Otava on lähes taivaanlaella. Kun sen hännästä edetään pitkin alaspäin kiertyvää kaarta kohti horisonttia, vastaan tulee Karhunvartijan kirkkain tähti Arcturus ja edelleen lähellä taivaanrantaa Neitsyen Spica. Kaaren jatkeelta kaakosta löytyy Korpin tähdistö.

Aamuyöllä tähtitaivas on asennossa, joka on mahdollista nähdä vain keväällä ennen aamunkoittoa. Korkealla lounaassa ovat Karhunvartijan Arcturus ja Neitsyen Spica, matalalla etelässä suomalaisille vieraammat tähdistöt Vaaka ja Skorpioni. Jälkimmäisen kirkkain tähti, punainen Antares, näkyy Etelä-Suomessa hyvin matalalla eteläisessä horisontissa.

Kuukauden kohde

Venus on niin kirkas, että se erottuu jopa päivätaivaalla, jos tietää tarkkaan, mihin katsoa. Suurimman elongaation aikaan voi arvioida, missä kohtaa taivasta Venus on, ja käyttää apuna kiikaria planeetan etsimisessä. Silloin pitää kuitenkin varoa, ettei suuntaa kiikaria vahingossa Aurinkoon. Kun Venuksen saa kiikarin näkökenttään, sen näkee melko helposti myös paljain silmin. Iltaa kohden taivas tummuu, joten Venuksen näkyvyys paranee selvästi jo ennen auringonlaskua.

Tähtitaivas

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Kuu lähellä tähteä

  • 1.3. Kuu lähellä Plejadeja ja Hyadeja illalla
  • 2/3.3. Kuu lähellä Aldebarania yöllä 2./3.3.
  • 5/6.3. Kuu lähellä Polluxia yöllä 5./6.3.
  • 8.3. Kuu lähellä Regulusta
  • 11/12.3. Kuu lähellä Spicaa yöllä 11./12.3.
  • 15.3. Kuu lähellä Antaresta aamulla
  • 29.3. Kuu lähellä Aldebarania illalla