Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Lokakuu 2020

Planeetat

Lokakuussa planeettataivasta hallitsee edelleen aamutaivaalla loistava Venus. Mars on näkyvissä koko yön ja laskee länteen vasta Auringon noustessa. Matalalla matavat Jupiter ja Saturnus näkyvät yhä kehnommin.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 1.10., mutta planeettaa on mahdoton nähdä, sillä se laskee läntisen horisontin taakse samaan aikaan kuin Aurinko. Planeetta siirtyy 7.10. Neitsyestä Vaa’an tähdistöön, mutta palaa 20.10. takaisin Neitsyeen. Merkurius on alakonjunktiossa Maan ja Auringon välissä 25.10.

Venus

Venus lähestyy lokakuun mittaan Aurinkoa, mutta nousee vielä kuun lopullakin yli 3,5 tuntia ennen Aurinkoa. 22.10. planeetta siirtyy Leijonasta Neitsyen tähdistöön.

Kapea kuunsirppi ohittaa aamulla 14.10. Venuksen noin neljän asteen päästä.

Mars

Mars on oppositiossa eli taivaalla vastakkaisella suunnalla kuin Aurinko 14.10. Silloin se on suoraan etelässä aamuyöllä hieman yhden jälkeen peräti 35 asteen korkeudella. Lähimpänä Maata punainen planeetta on jo 6.10. Silloin Marsin etäisyys on 62,1 miljoonaa kilometriä, näennäinen läpimitta 22,6 kaarisekuntia ja kirkkaus hieman suurempi kuin Jupiterin. Mars on edelleen Kalojen tähdistössä.

Vähenevä lähes täysikuu on lähellä Marsia yöllä 2./3.10. Lähimmillään ne ovat aamunkoitteessa noin asteen päässä toisistaan. Kuu on Marsin lähettyvillä myös seuraavana iltana 3.10.

Puolitoista vuorokautta vaille täysikuu on 29./30.10. noin kolme astetta Marsin eteläpuolella.

Jupiter

Jupiter on Saturnuksen kanssa etelän suunnalla hyvin matalalla vain noin tunti auringonlaskun jälkeen, joten sen havaitseminen on hankalaa. Pohjoisemmassa Suomessa planeetta ei nouse horisontin yläpuolelle lainkaan.

Puolikas Kuu on lähellä Jupiteria ja Saturnusta illalla 22.10.

Saturnus

Saturnus on Jupiterin kanssa etelän suunnalla hyvin matalalla vain noin tunti auringonlaskun jälkeen, joten sen havaitseminen on hankalaa. Pohjoisemmassa Suomessa planeetta ei nouse horisontin yläpuolelle lainkaan.

Puolikas Kuu on lähellä Jupiteria ja Saturnusta illalla 22.10. ja lähellä Saturnusta myös 23.10.

Uranus

Uranus on oppositiossa 31.10. Se on silloin suoraan etelässä noin 45 asteen korkeudella hieman puolenyön jälkeen. Hyvissä olosuhteissa kannattaa etsiä sinertävänä valopisteenä erottuva planeetta ensin kiikarin avulla ja sitten yrittää nähdä se myös paljain silmin.

Vähenevä kuperakuu on 4.10. Uranuksesta noin viiden asteen etäisyydellä aamulla ja seuraavana iltana.

Täysikuu kulkee illalla 31.10. Uranuksen eteläpuolitse vajaan neljän asteen etäisyydeltä. Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkymistä.

Neptunus

Neptunus on suoraan etelässä noin 25 asteen korkeudella lokakuun alussa puoliltaöin ja kuun lopussa jo yhdeksän aikaan illalla. Neptunuksen voi nähdä kiikarilla tai pienellä kaukoputkella.

Kasvava kuperakuu vaeltaa illalla 27.10. Neptunuksen ohi noin neljä astetta planeetan eteläpuolelta.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

 • 2/3.10. Kuu lähellä Marsia yöllä 2./3.10.
 • 3.10. Kuu lähellä Marsia illalla
 • 4.10. Kuu lähellä Uranusta illalla
 • 14.10. Kuu lähellä Venusta aamulla
 • 22.10. Kuu lähellä Jupiteria ja Saturnusta illalla
 • 23.10. Kuu lähellä Saturnusta illalla
 • 27.10. Kuu lähellä Neptunusta illalla
 • 29/30.10. Kuu lähellä Marsia yöllä 29./30.10.

Planeetta lähellä tähteä

 • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

 • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

 • 1.10. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa
 • 14.10. Mars oppositiossa
 • 25.10. Merkurius alakonjunktiossa
 • 31.10. Uranus oppositiossa