Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Meteorit - Lokakuu 2020

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Parasta havaintoaikaa on aamuyö. Öiden pidentyessä meteorien havaintoaika kasvaa. Syksyllä näkyy erityisesti sporadisia tähdenlentoja, lokakuiset meteoriparvet ovat melko vähäisiä.

Meteoriparvet

Draconidit eli giacobinit on normaalisti hyvin vaatimaton parvi, jonka meteoreja nähdään vain muutama tunnissa. Niitä havaitaan 6.–10.10. maksimin osuessa torstaille 8.10. Tähdenlennot näyttävät tulevan Lohikäärmeen "pään" suunnalta. Vähenevä kuperakuu haittaa havaintoja.

Parven aktiivisuus kohoaa noin 13 vuoden välein ja yltää joskus jopa tuhansiin tähdenlentoihin tunnissa, useimmiten kuitenkin vain kymmeniin meteoreihin tunnissa. Edelliset tuhansien meteorien myrskyt nähtiin maapallolla 1933 ja 1946. Viimeisin pienempi aktiivisuuden nousu koettiin vuonna 2018. Parven meteorit liittyvät komeettaan Giacobini–Zinner.

Orionidit on aktiivisuudeltaan keväisiä lyridejä vastaava parvi. Tähdenlentoja näkyy 2.10.–7.11. Maksimin ennustetaan osuvan tänä vuonna tiistain ja keskiviikon väliseen yöhön 20./21.10. Hyvissä olosuhteissa voi nähdä toistakymmentä orionidia tunnissa. Kasvava kuunsirppi ei juurikaan haittaa havaintoja maksimin aikoihin.

Tähdenlentoja näkyy kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Orionin Betelgeuzen ja Kaksosten Alhena-tähden väliseltä alueelta. Säteilypiste nousee vasta illalla ja on alkuyöstä matalalla idässä, mikä vähentää tähdenlentojen näkymistä. Radiantti kohoaa yön aikana ja on korkeimmillaan aamun koittaessa. Näin ollen aamuyö on parasta havaintoaikaa.

Orionidit ovat nopeita ja jättävät usein vanoja. Toukokuun eta-akvaridien tavoin parven meteorit liittyvät Halleyn komeettaan.

Tauridien tähdenlentoja näkyy syyskuulta joulukuulle. Parven eteläisen haaran maksimi on lokakuun alkupuoliskolla. Tuolloin tunnissa voi parhaimmillaan nähdä muutaman tauridin.

Tähdenlennot näyttävät tulevat Valaskalan "pään" suunnalta. Taurideihin liittyy ajoittain kirkkaita tulipalloja.