Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Helmikuu 2020

Planeetat

Helmikuussa Mars näkyy yhä matalalla aamutaivaalla, mutta painuu kuukauden mittaan entistä alemmas. Venus näkyy edelleen hyvin auringonlaskun jälkeen, samoin Uranus. Myös Merkurius piipahtaa iltataivaalla.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 10.2. Silloin planeetan etäisyys Auringosta on 18 astetta ja se näkyy matalalla länsilounaisella iltataivaalla. Muutaman päivän ajan planeetta nousee hitaasti ylemmäs, mutta alkaa sitten vajota taas alemmas lähestyessään jälleen Aurinkoa. Merkurius on alakonjunktiossa eli Auringon ja Maan välissä 26.2. Planeetta siirtyy 1.2. Kauriin tähdistöstä Vesimieheen, missä se on koko loppukuun. Merkuriusta kannattaa etsiä kiikarilla.

Venus

Venus näkyy hyvin iltataivaalla koko helmikuun ajan. Kuun alussa se on Auringon laskiessa noin 25 asteen korkeudella, loppukuusta jo yli 30 asteessa. Planeetta loistaa taivaalla melkein viisi tuntia auringonlaskun jälkeen. Venus siirtyy 2.2. Vesimiehestä Kalojen tähdistöön.

Neljän vuorokauden ikäinen kasvava Kuu on illalla 27.2. lähellä Venusta.

Mars

Mars näkyy helmikuun kuluessa yhä huonommin. Kuun alussa se nousee aamutaivaalle noin 2,5 tuntia ennen Aurinkoa, mutta on hyvin matalalla auringonnousun aikaan. Mars siirtyy 11.2. Käärmeenkantajasta Jousimiehen tähdistöön.

Vähenevä kuunsirppi on aamulla 18.2. lähellä Marsia.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla Jousimiehen tähdistössä, missä se pysyttelee joulukuun puoliväliin saakka, mutta hyvin matalalla kaakon suunnalla: auringonnousun aikaan planeetan korkeus on alle viisi astetta. Kuukauden mittaan Jupiterin korkeus kasvaa hitaasti, mutta pohjoisemmassa Suomessa se ei silti nouse lainkaan horisontin yläpuolelle.

Vähenevä kuunsirppi on aamulla 19.2. parin asteen korkeudella noin seitsemän astetta Jupiterista länteen.

Uranus

Uranus näkyy edelleen hyvin korkealla iltataivaalla. Etelässä ollessaan planeetalla on korkeutta yli 40 astetta.

Vajaa puolikuu on illalla 28.2. lähellä Uranusta.

Uranuksen voi periaatteessa nähdä myös paljain silmin hyvin pimeissä olosuhteissa ja selkeänä yönä, mutta se on erittäin himmeä. Paremmin sen näkee kiikarilla. Kaukoputkella Uranus näyttää pieneltä, vihertävältä levyltä. Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2020 -vuosikirjan sivulta 133.

 

Neptunus

Neptunus on katoamassa iltataivaalta Auringon loisteeseen. Helmikuun alussa se viipyy taivaalla vielä yli kolme ja puoli tuntia auringonlaskun jälkeen, mutta kuun lopussa se laskee läntisen horisontin taakse vain puolisen tuntia Aurinkoa myöhemmin.

Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Neptunuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2020 -vuosikirjan sivulta 134.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 18.2. Kuu lähellä Marsia aamulla
  • 19.2. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
  • 27.2. Kuu lähellä Venusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 10.2. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa
  • 26.2. Merkurius alakonjunktiossa