Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Heinäkuu 2020

Planeetat

Venus on siirtynyt aamutaivaalle ja Mars kipuaa hiljalleen yhä korkeammalle. Jättiläisplaneetat ovat oppositiossa eli kirkkaimmillaan, mutta näkyvät kehnosti.

Merkurius

Merkurius on alakonjunktiossa eli Maan ja Auringon välissä 1.7. Suurimpaan läntiseen elongaatioon planeetta ehättää jo 22.7. Auringonnousun aikaan Merkuriuksen korkeus on kuitenkin vain vajaat kymmenen astetta, joten sitä on lähes mahdoton havaita. Planeetta on edelleen Kaksosten tähdistössä.

Venus

Venus on ilmestynyt aamutaivaalle ja on yhä Härän tähdistössä. Heinäkuun alussa se on Auringon noustessa alle kymmenen asteen korkeudella, mutta kuun lopussa jo noin 23 asteen korkeudella.

Vähenevä kuunsirppi on aamulla 17.7. kolme astetta Venuksen yläpuolella.

Mars

Mars on heinäkuun alussa Auringon noustessa kaakon suunnalla noin 20 asteen korkeudella, mutta kipuaa vauhdilla ylemmäs: kuun lopussa planeetan korkeus on auringonnousun aikaan jo yli 30 astetta. Valoisalta kesätaivaalta sitä voi olla vaikea erottaa. Mars siirtyy Kaloista Valaskalan tähdistöön 8.7. ja takaisin Kaloihin 27.7.

Vähenevä kuperakuu on aamuyöllä 12.7. lähellä Marsia.

Jupiter

Jupiter on oppositiossa 14.7. Planeetta on kuitenkin hyvin alhaalla, suoraan etelässäkin se yltää vain noin kahdeksan asteen korkeudelle.

Vähenevä Kuu on yöllä 6.–7.7. lähellä Jupiteria, mutta sen korkeus eteläisestä horisontista on vain reilut viisi astetta.

Saturnus

Saturnus on oppositiossa viikkoa myöhemmin kuin Jupiter eli 21.7. Planeetta on siirtynyt 3.7. Kauriista Jousimiehen tähdistöön. Saturnus on etelässä ollessaan vain noin asteen korkeammalla kuin Jupiter.

Vähenevä Kuu on yöllä 6.–7.7. lähellä Saturnusta, mutta sen korkeus eteläisestä horisontista on vain reilut viisi astetta.

Uranus

Uranus alkaa erottua heinäkuun lopulla tummuvalta taivaalta. Se on kuun lopussa auringonnousun aikaan lähes 40 asteen korkeudella kaakon suunnalla.

Neptunus

Neptunus on heinäkuun lopussa etelässä tuntia ennen auringonnousua. Noin 25 asteen korkeudelle kipuavaa planeettaa voi olla vaikea erottaa loppukesän taivaalta.